Ons altında gevşeme sürüyor: 1900 doların altına düşebilir

Ons altında gevşeme sürüyor: 1900 doların altına düşebilir

Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımlarını sürdürme mesajı vermesi altın fiyatları üzerindeki baskıyı daha da artırdı. Zayıf seyreden ons altının 1900 doların altını görme ihtimali arttı.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı vaatleriyle faizleri artırmaya devam etme çağrılarını ikiye katlamasıyla enflasyon sorunu ortadan kalkmıyor. Altın piyasası bu durumu iyi karşılamıyor ve fiyatlar kısa vadede ons başına 1.900 doların altına düşme riski taşıyor.

ABD'den gelen son makro veriler Fed'in daha fazla sıkılaştırma yapmasını destekliyor. Conference Board'un tüketici güveni raporu Haziran ayında 109,7'ye yükselerek Ocak 2022'den bu yana en iyi seviyeye ulaştı. Bu durum resesyon çağrılarını daha da uzaklaştırarak Fed'in 25 baz puanlık bir artış daha yapmasını destekledi.

Diğer veriler arasında ABD dayanıklı tüketim mallarının beklenenden daha fazla artması ve yeni konut satışlarının Mayıs ayında yükselmesi yer aldı.

CME FedWatch Aracı, Temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimalini %77 olarak görüyor. Morgan Stanley de Salı günü tahminlerini güncelleyerek Temmuz'da faiz artırımı beklediğini paylaştı. Ekonomistler yayınladıkları bir notta, "Temmuz ayında faiz artırımı için çıtanın başlangıçta beklediğimizden önemli ölçüde daha düşük olduğuna karar verdik" dedi.

Buna karşılık altın fiyatları Salı günü Mart ayından bu yana en düşük seviyelerine yaklaştı ve Ağustos vadeli Comex altın kontratları gün içinde %0,51 düşüşle 1.923,90 dolardan işlem gördü.

Avrupa'da ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yeni bir aşamaya girdiği ve bir süre daha devam edebileceği uyarısında bulunarak daha fazla faiz artırımına gidileceğinin sinyalini verdi.

ECB'nin Portekiz'in Sintra kentindeki yıllık para politikası toplantısında Salı günü konuşan Lagarde, "Yakın gelecekte merkez bankasının en yüksek oranlara ulaşıldığını tam bir güvenle ifade etmesi pek olası değil" dedi ve ekledi: "Görünümde önemli bir değişiklik olmadığı sürece, Temmuz ayında faiz oranlarını arttırmaya devam edeceğiz."

Piyasa beklentileri ECB'nin faiz oranının %4 ile zirve yapacağını öngörüyor, bu da yaz ve sonbaharda faiz artırımının muhtemel olduğu anlamına geliyor.

Son on yılların en agresif para politikası sıkılaştırmasının yapıldığı bir yılı aşkın süreye rağmen enflasyon küresel bir sorun olmaya devam ediyor.

Salı günü açıklanan ve yakından takip edilen OMFIF'in Küresel Kamu Yatırımcısı 2023 anketine göre, yükselen fiyatlar bu yıl merkez bankalarının %85'i için en büyük üç yakın vadeli ekonomik endişeden biri. Ankete katılanların hiçbiri önümüzdeki 12-24 ay içinde büyük ekonomilerde enflasyonun hedeflenen seviyeye düşmesini beklemiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da bu hafta piyasaların merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almak için göstermesi gereken çabayı düşük fiyatladığı uyarısında bulundu.

IMF'nin genel müdür yardımcısı Gita Gopinath Pazartesi günü aynı ECB etkinliğinde "Enflasyonun hedefe dönmesi çok uzun sürüyor. Manşet enflasyon önemli ölçüde azalırken, hizmet enflasyonu yüksek kalmaya devam etti ve hedefe dönmesi beklenen tarih daha da kayabilir."

Altın piyasası şimdi Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü Sintra'da yapacağı açıklamalara hazırlanıyor.

Commerzbank analisti Thu Lan Nguyen, "Özellikle ABD'de daha fazla faiz artırımı beklentisi, altın piyasasındaki duyarlılığı azaltmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu hafta Portekiz'in Sintra kentinde gerçekleşecek olan merkez bankası konferansında merkez bankası başkanları (Powell bugün konuşacak) muhtemelen daha şahin bir ton benimsemeye devam edeceğinden, bu durumun şimdilik iyileşmesi pek olası değil." dedi.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, bu ortamda altın piyasasının ons başına 1.900 doların altına düşme riski taşıdığını söyledi.

Moya Salı günü yaptığı açıklamada, "Mayıs başından bu yana altın için durum oldukça kötü ve Fed'in daha fazla sıkılaştırma yapacağına dair beklentiler artarsa, bu durum altını geçici olarak 1.900$ seviyesinin altına indirebilir," dedi.

CompareBroker'ın baş analisti Dragostin Kozhuharov, teknik açıdan bakıldığında altının acil destek seviyesinin ons başına 1.917 dolar olduğunu söyledi. Kozhuharov, "Daha önemli bir düşüş için önce bu iki fiyat seviyesinin altında güçlü bir hareketin gerçekleşmesi gerekiyor. Ardından 1.900$ seviyesi geliyor ve bunun altındaki bir sonraki destek 1.877$ ve 200 günlük hareketli ortalama olacaktır." dedi.

Ancak tüm bu gelişmeler dışında Çin'den gelen veriler altına yarayacak cinsten. Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) bugün açıkladığı verilere göre, sadece geçen ay sanayi kazançları bir önceki yıla göre %12,6 oranında daraldı. Diğer bir deyişle Çin'de sanayide çift haneli daralma sürüyor ve bu durum resesyon ihtimalini artırırken bu da ons altına yarayabilecek bir gelişme.

İlgili Haberler