Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi açıklaması

Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Böylece en merak edilen konulardan biri olan "Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi gelecek mi?" sorusu da yanıt buldu.

A+A-

2021 yılı, Türkiye otomotiv sektörü için zorlu bir yıl oldu. Döviz kurundan dolayı yükselen fiyatlara bir de ÖTV farkı eklenince zamlar korkunç seviyelere ulaştı. Öte yandan, çip krizi gibi nedenlerle araç bulunurluğunda ciddi sıkıntılar yaşandı.

Yıl sona ererken, yüzde 50 ÖTV dilimine giren sadece bir veya iki model kaldığını görüyoruz. Çoğu otomobil yüzde 80'lik dilimde. Haliyle baz fiyatları bile 320 bin TL'nin üzerinde seyrediyor. Sektör temsilcileri ve tüketiciler, 2022 yılına umutla bakmak adına ÖTV indirimi istiyor. Aynı durum beyaz eşyalarda da geçerli. Peki önümüzdeki dönemde otomobil ve beyaz eşyalara ÖTV indirimi gelecek mi?

Bu konuda en net yanıt, katıldığı bir yayında ekonomi gündemini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geldi. Nebati, otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi olup olmayacağı sorusuna hayır yanıtını verdi ve devamında "Araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV'yi niye indirelim? Beyaz eşyada tarihi rekorlar kırılıyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV'yi niye düşürelim?" dedi.

Akaryakıtta vergi indirimi gelecek mi?

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili yeni bir düzenleme olmayacağını da dile getiren Bakan Nebati, "Geçici olarak yapılan uygulamayı birileri sürekli uygulanmasını istiyor. Akaryakıtta eşel mobil uygulaması 2021'de uygulandı. Akaryakıt dolayısı ile zararı aracı olmayanlar neden üstlensin. Biz petrol üreticisi de değiliz doğalgaz üreticisi değiliz. 2023'te doğal gaz üreticisi olacağız ancak şu anda doğal gazı dövizle alıyoruz. 2022 yılında 55 milyar dolarlık ithalatımız var. Piyasa rahatlamış ve canlı, bu nedenle petrolde vergi indirimine gitmemizi gerektirecek bir durum yok." dedi.