Pakistan'ın tekstil ihracatına doğal gaz darbesi

Pakistan'ın tekstil ihracatına doğal gaz darbesi

Pakistan'ın doğal gaz sıkıntısı, en önemli ihracat endüstrisine zarar veriyor. Pencap'taki fabrikaların 15 gün kapatılmasının ardından tekstil ihracatının yüzde 20'si kaybedildi.

A+A-

Pakistan'ın doğal gaz sıkıntısı, en önemli ihracat endüstrisine zarar veriyor ve artan enflasyon ve hali hazırda zayıflayan bir para birimi ile mücadele eden ekonominin üzerinde daha da fazla baskı yapıyor.

Tüm Pakistan Tekstil Fabrikaları Birliği'nin yönetici direktörü Shahid Sattar, Pencap'taki fabrikaların 15 gün süreyle kapanmaya zorlanmasının ardından geçen ay yaklaşık 250 milyon dolarlık tekstil ihracatının kaybedildiğini söyledi.

Hükümet verilerine göre, ülke Mart 2021'e kadar dokuz ayda 11,4 milyar dolarlık tekstil ihraç etti. Bu rakamlara dayanarak Bloomberg'in yaptığı hesaplamalarına göre 250 milyon dolarlık kayıp muhtemelen geçen ay Pakistan'ın tekstil ihracatının yaklaşık %20'sini oluşturdu.

Eyaletteki fabrikalar, sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına bağımlıyken, yerel tedarik diğer bölgelere yönlendiriliyor.

Pakistan, son birkaç yılda yerel arzın azalması nedeniyle LNG için hızla büyüyen bir ithalat pazarı haline geldi. Ancak, elektrik hammaddesi olarak ve ısıtma ve yemek pişirme için kullanılan yakıt için rekabet, küresel kıtlıklar nedeniyle yoğunlaştı ve spot fiyatları Pakistan'ın karşılayamayacağı seviyelere çıkardı.

ABD ve Avrupa'daki alıcılara tedarik sağlayan tekstil endüstrisi, ülkenin birkaç ekonomik parlak noktasından biri.

İlgili Haberler