Pepe Coin: Yüzde 7000 değerlendi yatırımcısını şaşkına çevirdi

Pepe Coin: Yüzde 7000 değerlendi yatırımcısını şaşkına çevirdi

Pepe Coin adında yeni bir altcoin piyasaları alt üst etti. Kısa sürede (iki hafta) yüzde 7000'lik sıçrama yaşayan Pepe Coin kripto para çılgınlığını yeniden ateşledi.

A+A-

Hiper spekülatif, ultra değişken ve biraz da kendine özgü bir kripto sınıfı olan "Memecoinler", en son dijital tokenin stratosferik kazançlarla piyasaya çıkmasının ardından yeniden gündemde.

İnternet memlerinde popüler olan antropomorfize bir kurbağadan esinlenen bir coin olan Pepe, veri takipçisi CoinGecko'ya göre 16 Nisan'daki lansmanından sonraki 17 gün içinde yaklaşık %7.000'lik bir sıçrama yaparak 5 Mayıs itibariyle 1,8 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı.

Dune Analytics verilerine göre, Pepe'nin yükselişi yatırımcıların memecoin'lere olan ilgisinin yeniden artmasına yol açtı ve bir önceki hafta 408.000 dolar olan toplam işlem hacmi Mayıs ayının ilk haftasında 2,6 milyar dolara yükseldi.

CoinDesk Endeksleri endeks araştırma müdürü Todd Groth, "Memecoin'ler ara sıra alevleniyor ve bu tarihsel olarak piyasa biraz dalgalı ya da yatay olduğunda gerçekleşiyor" dedi ve ekledi: "Sanki piyasa yeterince hızlı yükselmiyorsa, tüccarlar işlem yapmak için bu küçük tokenları buluyor."

Gerçekten de son memecoin çılgınlığı, bitcoin'in 2023 rallisinin durmasıyla ortaya çıktı. Bir numaralı kripto para birimi Nisan ortasından bu yana %6 düşüşle 27.416 $'a geriledi.

Bir sentin kesirleriyle işlem gören Pepe, Pazartesi günü 5 Mayıs'taki zirvesinden %60 düştü, ancak hala neredeyse 740 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip. Bu da onu, her ikisi de bir Japon köpek cinsine atıfta bulunan internet şakaları olarak doğan ve sırasıyla 10 milyar dolar ve 5 milyar dolardan fazla piyasaya hükmeden dogecoin ve shiba inu'dan sonra üçüncü en büyük memecoin yapıyor.

Memecoin'ler ilk olarak 2021'de perakende tüccarlar tarafından körüklenen "Wall Street Bahisleri" hareketi sırasında ana akım görünümde patladı. Spekülasyonun ötesinde pratik kullanımdan yoksun olmaları, onları destekçilerinin bir ödeme aracı veya değer deposu olarak potansiyele sahip olduğunu söylediği bitcoin ve eter gibi daha "ana akım" coinlerden ayırıyor.

Piyasa oyuncuları, tüccarların ve yatırımcıların memecoinler tarafından kötü bir şekilde yakılabileceği konusunda uyardı.

MarketVector Indexes ürün stratejisti Martin Leinweber konu hakkında şunları söyledi: "İnsanlar spekülasyon yapmayı sever. Ben yine de bunları satın almak konusunda çok temkinli davranırdım. Bu en saf haliyle kumar oynamaktır."

Pepe'nin web sitesi, "resmi bir ekip ya da yol haritası olmadan" "insanlar için" başlatıldığını ve "tamamen yararsız ve sadece eğlence amaçlı" olduğunu söylüyor.

Veri firması Messari, coin'in en büyük ikinci blok zinciri olan Ethereum üzerinde barındırılan en hızlı büyüyen kripto para birimi olduğunu söyledi.

Messari analisti Chase Devens, pepe'nin popülaritesindeki artışın, en iyi platform Binance de dahil olmak üzere büyük merkezi borsalarda hızlı bir şekilde listelenmesiyle arttığını söyledi.

Binance, web sitesinde pepe'nin "hiçbir faydası" veya "değer destek mekanizması" olmadığını söylüyor. Kullanıcıları pepe'nin oynaklığı konusunda uyarıyor ve platformun "alım satım kayıplarınızdan sorumlu olmayacağını" söylüyor. Binance, pepe'nin sıçramasına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Devens, merkezi listelemelerin aynı zamanda pepe için türev ticaretinin kapısını açtığını, kaldıraçlı risklerin ve volatilitenin Ethereum işlem ücretlerini yükselttiğini söyledi.

Madeni paraya ilham veren popüler karikatür kurbağa Pepe, uzun yıllardır çok çeşitli internet memlerinde kullanılıyor. Anti-Defamation League, bazı durumlarda aşırı sağcılar tarafından ırkçı imgeler için kullanıldığını söylüyor.

Diğer kripto tokenlerde olduğu gibi, memecoinlerin serveti perakende ticarete dayanıyor ve genellikle çevrimiçi duyarlılıkla besleniyor.

Sırasıyla sekizinci ve 15. en büyük kripto para birimleri olan Dogecoin ve shiba inu, sık sık vahşi fiyat dalgalanmaları yaşıyor.

Dogecoin 2013 yılında piyasaya sürüldü ve Mayıs 2021'de %12.000'in üzerinde bir artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra o tarihten bu yana yaklaşık %90 değer kaybetti. Shiba inu da benzer şekilde Ekim 2021'deki zirvesinden %90 düştü. 

CoinGecko verilerine göre yeni gelen pepe'nin 100.000'den fazla sahibi var.

Kripto likidite sağlayıcısı B2C2'nin ticaret müdürü Edmond Goh, memecoin'in yükselişinin "ilgi çekici bir fenomen" olduğunu söyledi ve ekledi:

"Bu patlama, hala kenarda bekleyen ve kullanılmayı bekleyen bir sermaye olduğunu gösteriyor."

İlgili Haberler