Petrol arzı daraldı fiyatlar yükselişe geçti

Petrol arzı daraldı fiyatlar yükselişe geçti

ABD petrol stoklarındaki büyük düşüşle birlikte yakıt talebinin daha fazla faiz artırımıyla azalacağı endişelerinin ağır basması, petrol fiyatlarını yükseltti.

A+A-

Eylül teslim Brent ham petrol kontratları 16 sent ya da %0,2 artarak 74,67$'a yükseldi. Cuma günü sona erecek olan ve daha az işlem gören ön ay kontratı 30 sent artışla 74,64$'dan işlem gördü.

ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) 8 sent ya da %0,1 değer kazanarak 69,95 dolara yükseldi.

Perşembe günü marjinal bir yükseliş kaydettikten sonra, her iki gösterge de Haziran ayı için %2,5'in üzerinde artış gösterme yolunda ilerliyordu. Bu Brent'in 2023 yılı için ilk aylık kazancı olurken, WTI için Nisan ayındaki kazancın ardından ikinci kazanç olacak.

Muhtemelen aylık kazanca rağmen, çeyreklik bazda Brent yaklaşık %6'lık bir kayba, WTI ise yaklaşık %7'lik bir düşüşe hazır görünüyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) 23 Haziran'da sona eren haftada ham petrol stoklarının 9,6 milyon varil azalarak analistlerin Reuters anketinde tahmin ettikleri 1,8 milyon varillik düşüşün çok üzerine çıktığını açıklamasının ardından piyasalar arzın sıkılaşmasından endişe ediyor.

Bu arada, ABD'nin ilk çeyrekteki gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) daha önce açıklanan %1,3'lük orandan %2,0'lik yıllıklandırılmış orana revize edildi.

IG'de piyasa analisti olan Yeap Jun Rong müşterilerine gönderdiği bir notta, "(ABD GSYİH verilerinin) yukarı yönlü önemli bir revizyonu, ABD'de son zamanlarda yaşanan olumlu ekonomik sürprizler listesine ekleniyor ve ekonomik dayanıklılık, en azından şimdilik, resesyon endişelerine ilişkin bazı sinirleri yatıştırmaya yardımcı oluyor" dedi.

Güçlü ABD ekonomik verileri ve petrol stoklarındaki azalma, Suudi Arabistan'ın Temmuz ayında üretimi günlük 1 milyon varil daha azaltmayı planladığı bir döneme denk geliyor. Bu, arzı 2024 yılına kadar sınırlandırmaya yönelik daha geniş bir OPEC+ anlaşmasına ek olarak gerçekleşecek.

Refinitiv verilerine göre Rusya'nın Primorsk, Ust-Luga ve Novorossiisk'ten deniz yoluyla petrol ihracatı Haziran ayındaki 2,3 milyon varil/gün seviyesinden Temmuz ayında 1,9 milyon varile (bpd) düşecek ve bu da küresel ham petrol arzını daha da sıkılaştırabilir.

Ancak Cuma günü petrol fiyatlarındaki artışlar, Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve faiz artırımına ilişkin endişeler nedeniyle sınırlandı.

Cuma günü yapılan resmi bir fabrika anketine göre, Çin'in imalat faaliyeti Haziran ayında üst üste üçüncü kez daraldı, ancak daha düşük bir hızda gerçekleşti. İmalat dışı faaliyetler de Haziran ayında düştü.

Veriler büyük ölçüde analistlerin tahminleri doğrultusunda gerçekleşti.

"Bunu görmek pek de sürpriz olmadı... ancak daralmanın nispeten istikrarlı olması belki biraz rahatlatıcı olabilir. En azından işler gözle görülür şekilde kötüye gitmiyor," diyor ING'nin bölgesel araştırma müdürü Robert Carnell bir notunda.

ABD'de Fed Başkanı Jerome Powell, beklenenden daha güçlü ekonomik verilerin ardından Perşembe günü yaptığı açıklamada, Federal Rezerv'in bu ayın başlarında verdiği aranın ardından faiz artırım kampanyasına devam edeceğinin sinyalini verdi.

Gelecekteki arzın bir göstergesi olan ABD petrol sondaj kulesi sayısı verileri günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak.

İlgili Haberler