ABD ham petrol stoklarındaki düşüş beklentiyi aştı petrol fiyatları tırmandı

ABD ham petrol stoklarındaki düşüş beklentiyi aştı petrol fiyatları tırmandı

ABD ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüş, beklentileri aşınca petrol yükseldi.

A+A-

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ham petrol ve benzin stoklarının beklenenden daha fazla azaldığını gösteren verilerin ardından piyasalar arz sıkışıklığı konusunda endişelenirken petrol fiyatları Çarşamba günü yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 32 sent veya %0,4 artışla 0002 GMT'de varil başına 72,58 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) vadeli işlemleri 23 sent veya %0,3 artışla varil başına 67,94 dolara çıktı.

Her iki kontrat da bir önceki seansta merkez bankalarının faiz artırımlarının henüz bitmemiş olabileceğine dair sinyaller üzerine yaklaşık %2,5 düşmüştü.

Piyasa kaynaklarının endüstri grubu Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine dayandırdığı habere göre, ham petrol stokları 23 Haziran'da sona eren haftada yaklaşık 2,4 milyon varil azaldı. Analistler 1,76 milyon varillik bir düşüş bekliyorlardı.

Benzin stokları 126.000 varillik düşüş tahminlerine kıyasla yaklaşık 2,9 milyon varil azaldı.

Bu gelişme, Moskova ile Rus paralı asker grubu Wagner arasındaki çatışmanın olası petrol arzı kesintileri konusunda endişelere yol açmasının ardından ve piyasalar Suudi Arabistan'ın Temmuz ayından itibaren petrol üretimini azaltma taahhüdünü beklerken gerçekleşti.

Talep tarafında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Salı günü yaptığı açıklamada, inatçı bir şekilde yüksek seyreden enflasyonun bankanın faiz artırımlarına son vereceğini ilan etmekten kaçınmasını gerektireceğini söyledi. Daha yüksek faiz oranları ekonomik faaliyet ve petrol talebi üzerinde baskı yaratabilir.

ABD tüketici güveninin Haziran ayında yükselmesi de piyasaları, Federal Rezerv'in faiz oranlarını artırmaya devam etmek zorunda kalacağı konusunda endişelendirdi.

Piyasalar ayrıca dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin gücünü ölçmek için Çarşamba günü açıklanacak olan Çin'in sanayi kârlarına ilişkin verileri bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler