Petrol devleri çekildi Güney Kore'nin Rusya'ya ihracatı iki kat artttı

Petrol devleri çekildi Güney Kore'nin Rusya'ya ihracatı iki kat artttı

Petrol devlerinin geri çekilmesinin ardından Güney Kore'nin Rusya'ya motor yağı ihracatı arttı.

A+A-

Güney Kore'nin Rusya'ya tanklarda, zırhlı araçlarda ve diğer askeri araçlarda kullanılabilen motor yağları ihracatı, Koreli şirketlerin Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin ardından Batılı rakiplerinin pazardan çekilmesini fırsat bilerek geçen yıl iki kattan fazla arttı.

Kore hükümet istatistiklerine göre, Güney Kore'den Rusya'ya yapılan motor yağı ihracatı 2022 yılında yüzde 116,7 artarak 229 milyon dolara ulaştı. Bu artış, Total, Shell ve BP gibi batılı petrol devlerinin savaşın başlamasının ardından araç şanzımanları ve motorlarında kullanılan yağlama yağlarının satışı da dahil olmak üzere Rusya'daki faaliyetlerini gönüllü olarak azaltmasının ardından geldi.

Rusya'nın ithalat verileri, Güney Koreli holding SK Group'un bir iştiraki olan SK Enmove ve Güney Koreli GS Group ile ABD'li enerji devi Chevron'un ortak girişimi olan GS Caltex'in, batılı şirketlerin çıkışından en çok yararlanan iki Koreli şirket olduğunu gösteriyor.

Her iki şirket de ürünlerinin Rusya ordusu tarafından kullanıldığını reddederek yerel ortaklarının güçlü uyum standartlarına sahip olduğunu iddia etti. Güney Kore'nin Rusya'ya motor yağı ihracatı konusunda herhangi bir kısıtlaması bulunmuyor. Her iki şirket de yaptırımları ihlal etmekle suçlanmıyor.

Uzmanlar, sivil ya da savaş araçları için kullanılabilen motor yağlarının askeri kullanım için filtrelenmediğini doğrulamanın neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Financial Times tarafından incelenen Rus ithalat kayıtları, SK Enmove ve GS Caltex'in Ukrayna'nın tam ölçekli işgalinden önce, Ocak 2022'de Rusya'ya yaklaşık 2,8 milyon dolarlık motor yağı gönderdiğini gösteriyor. O zamandan bu yana hacimleri artarak Mart 2023'te yaklaşık 28 milyon dolarlık bir zirveye ulaştı.

Veriler SK Enmove'un şu anda Rusya'nın motor yağı ithalatının yüzde 6,5'ini gerçekleştirdiğini, GS Caltex'in ise yüzde 5'in biraz üzerinde tedarik sağladığını gösteriyor.

Kore Uluslararası Ekonomi Politikası Enstitüsü Rusya ve Avrasya ekibi başkanı Jeong Min-hyeon, "Koreli firmalar Rusya'da daha büyük uluslararası şirketlerin terk ettiği niş pazarlara girebilir. Ancak gerçekçi olmak gerekirse, Koreli şirketlerin Rusya'ya yaptıkları ihracatın son kullanıcılarının kimler olabileceğini kontrol edebileceklerini sanmıyorum." şeklinde konuştu.

Kixx marka motor yağı üreten GS Caltex ve SK Enmove, rakiplerinin Rusya pazarından çekilmesinden fayda sağladıklarını kabul etmekle birlikte, ürünlerinin askeri kullanıma yönlendirilmemesi için önlem aldıklarında ısrar ediyor.

GS Caltex, ürünlerinin Rusya'da askeri kullanıma yönlendirilmesinin "söz konusu olmadığını" belirterek, "özel bir Rus şirketiyle yapılan sözleşme, ürünlerimizin yeniden satışına ilişkin açık kurallar içermektedir" dedi.

Şirket, "ABD ve AB yaptırımları nedeniyle ürünlerimizi orduya satamıyorlar ve Rus iştirakimiz bu konunun öneminin farkında" dedi.

İlgili Haberler