Petrol fiyatları 14 yıllık zirvesine yaklaştı

Petrol fiyatları 14 yıllık zirvesine yaklaştı

Petrol Rusya'nın ihracatına yaptırım ihtimaliyle %10 arttı, 2008'deki zirvesine yükseldi

A+A-

Petrol fiyatları, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya'nın petrol ihracatına yaptırım uygulamayı değerlendirmesi ve İran petrolünün piyasaya tekrar girişini geciktirecek gelişmelerin ardından %9 artarak 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı (BRN1!) %10.6 artarak 130.72 dolara, ABD hafif ham petrolü fiyatı (CL1!) %9 artarak 126.09 dolara yükseldi.

Petrol fiyatları bugünkü yükselişle Haziran 2008'de gördüğü tarihi zirveye yaklaştı. Brent petrolü 2008'de 147.5 doları, ABD hafif ham petrolü ise 147.27 doları görmüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün ABD ve Avrupalı müttefiklerinin Rusya'nın petrol ihracatına yaptırım getirme olasılığını değerlendirdiğini açıkladı. Beyaz Saray ise Kongre'deki komitelerle birlikte muhtemel yaptırımların çerçevesini oluşturmak için çalışma başlattı.

Global petrol fiyatları yıl başından bu yana %67 yükseldi. Petrolün yanı sıra diğer emtia fiyatlarının da yükselmesi ekonomik büyüme ve stagflasyon hakkında endişelere yol açtı. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, bu yıl için şimdiden %5.5 olarak geçtiğimiz yıllara kıyasla daha yavaş bir büyüme gerçekleştirmeyi öngörüyor.

ABD'deki yakıt fiyatları da 2008 yılında görülen zirveleri aştı

İlgili Haberler