Petrol fiyatları arzdaki daralma ve talepteki endişelerin etkisiyle yatay seyirde

Petrol fiyatları arzdaki daralma ve talepteki endişelerin etkisiyle yatay seyirde

Sıkı arz ve yavaş talep endişeleri nedeniyle petrol fiyatları yeni haftanın ilk işlem gününde yatay seyrediyor.

A+A-

Petrol fiyatları, küresel makroekonomik rüzgarlar ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası ilave faiz artırımlarına ilişkin endişelerin OPEC+ kesintileri nedeniyle arzın sıkılaşacağı tahminlerini dengelemesiyle Pazartesi günü yatay seyrediyor.

Brent ham petrol kontratları Cuma günü %0,8 yükseldikten sonra 0404 GMT itibariyle 4 cent artışla varil başına 75,45$'a yükseldi. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü, bir önceki seansı %1,1 artışla kapattıktan sonra 3 sent artışla varil başına 70,67 dolar oldu.

Brent Haziran sonu itibariyle üst üste dördüncü çeyrekte de düşerken, WTI dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'in ikinci çeyrekte hız kaybetmesiyle ikinci çeyrek düşüşünü kaydetti.

Cuma günü açıklanan verilerin ABD enflasyonunun hala merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerinde seyrettiğini göstermesinin ardından akaryakıt talebinin daha da yavaşlayacağı korkusu arttı ve merkez bankasının faiz oranlarını yeniden artıracağı beklentilerini güçlendirdi.

Avustralya Merkez Bankası analistleri bir notta, "Faizler konusundaki şahin yorumlar, fiyatlar üzerinde baskı oluşturan talep görünümüne ilişkin endişeleri artırmaya devam ediyor" sözlerini kaydetti.

Daha yüksek faiz oranları doları güçlendirerek emtiaları diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirebilir ve ayrıca petrol talebini azaltabilir.

Ekonomistler ve analistler, Haziran ayında Reuters petrol anketinde Brent fiyat tahminlerini 2023 yılında varil başına ortalama 83,03 dolara düşürdüler.

Caixin/S&P Global özel sektör anketine göre, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de fabrika faaliyetlerindeki büyüme de Haziran ayında, durgun piyasa koşulları nedeniyle hissiyatın ve işe alımların soğumasıyla yavaşladı.

Yine de bazı analistler, en büyük ihracatçı Suudi Arabistan'ın Temmuz ayında günlük 1 milyon varil daha üretim kesintisi sözü vermesi ve ABD'nin Stratejik Petrol Rezervini kademeli olarak yenilemesinin ardından arzın sıkılaşmasını ve ikinci yarıda fiyatları yükseltmesini bekliyor.

CMC Markets analisti Tina Teng, "OPEC+'nın çoklu üretim kesintileri petrol fiyatlarını kilit seviyelerin üzerinde tuttu, bu da ham petrol piyasasının istikrarını korumak için kartelin daha fazla üretim kesintisine gitmesine neden olabilir" dedi.

Ancak Reuters'ın son araştırması, OPEC petrol üretiminin Haziran ayında Irak ve Nijerya'daki artışların diğer ülkelerdeki kesintilerin etkisini sınırlaması nedeniyle çok az düştüğünü gösterdi.

Yatırımcılar bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından düzenlenecek konferansta arzla ilgili ipuçları arıyor.

Baker Hughes verilerine göre, ABD petrol sondaj kuleleri geçen hafta bir adet düşerek 545'e gerileyerek Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyeye inerken, gaz sondaj kuleleri de altı adet düşerek 124'e gerileyerek Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ham petrol üretiminin Nisan ayında günlük 12,615 milyon varile (bpd) gerileyerek Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye indiğini bildirdi.

İlgili Haberler