Petrol fiyatları yeni yılın ilk iş gününe yükselişle başladı

Petrol fiyatları yeni yılın ilk iş gününe yükselişle başladı

Kızıldeniz'de taşımacılık devi Maersk'in gemisine saldırı düzenleyen Husiler petrol fiyatlarının yeni yılda tırmanmasına yol açtı.

A+A-

Kızıldeniz'de ABD donanmasının ticari gemilere saldıran Husi teknelerini batırması sonrası uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yükseldi. Kızıldeniz'de gemilere, tankerlere saldırdıların şiddetlereceği endişeleri Maersk'in Kızıldeniz'i kullanma planlarından vazgeçmesine yol açtı.

Petrol fiyatlarının yükselmesinde, Çin'de ekonomik teşvik beklentilerinin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısındaki talep görünümünü artırması da rol oynadı.

ICE'de Brent ham petrolü bu sabah 1,25 dolar veya yüzde 1,64 artışl 78,30 dolara yükselirken, NYMEX'de Batı Teksas Intermediate ham petrolü 1.03 dolar veya %1,44 artışla varil başına 72,68 dolar oldu.

İsrail-Gazze çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski, ABD helikopterlerinin Pazar günü İran destekli Husi militanlarının Kızıldeniz'de bir Maersk konteyner gemisine düzenlediği saldırıyı püskürtmesi ve üç Husi gemisinin batırılmasının ardından hafta sonu arttı.

İran ayrıca Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Hamas'ı da destekliyor ve Tahran'ın Orta Doğu'da desteklediği diğer gruplar da bölgedeki ABD güçlerine ve İsrail'e saldırılar düzenliyor. Daha geniş çaplı bir çatışma Kızıldeniz ve Körfez'deki Hürmüz Boğazı gibi petrol sevkiyatı için hayati önem taşıyan su yollarını kapatabilir.

Şanghay merkezli CMC Markets analisti Leon Li, "Petrol fiyatı hafta sonu Kızıldeniz'deki durumun tırmanmasından ve Çin'in Bahar Festivali sırasındaki yoğun talep sezonundan etkilenebilir" dedi.

İlgili Haberler