Petrol sert düşüş sonrası iki haftalık kayıp serisini sonlandırıyor

Petrol sert düşüş sonrası iki haftalık kayıp serisini sonlandırıyor

Petrol, Çin talebine ilişkin iyimserlikle iki haftalık kayıp serisini sonlandırmaya hazırlanıyor.

A+A-

Petrol fiyatları, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in artan enerji talebine ilişkin iyimserlik ve zayıflayan doların etkisiyle Cuma günü erken saatlerde marjinal bir düşüşle işlem görmesine rağmen iki haftalık kayıp serisini sonlandırmaya hazırlanıyor.

Brent vadeli kontratları 17 sent ya da %0,2 düşüşle 0341 GMT'de varil başına 75,50 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 16 sent ya da %0,2 düşüşle varil başına 70,46 dolara geriledi. Her iki gösterge de bir önceki seansta yaklaşık %3 artış gösterdi.

Perşembe günü açıklanan verilere göre Çin'in petrol rafineri üretimi Mayıs ayında bir önceki yıla göre %15,4 artarak rekor düzeyde ikinci en yüksek seviyeye ulaştı. Kuwait Petroleum Corp CEO'su, Çin'in petrol talebinin yılın ikinci yarısında güvence altına alınan bir oranda artmaya devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Perşembe günü açıklanan veriler, perakende satışların Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde arttığını ve geçen hafta işsizlik başvurularının beklenenden daha yüksek olduğunu gösterdi. Dolar, diğer para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında son beş haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Daha zayıf bir dolar, petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha ucuz hale getirerek talebi artırabilir.

Analistler ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri tarafından Mayıs ayında ve Suudi Arabistan tarafından Temmuz ayında uygulanan gönüllü ham petrol üretim kesintilerinin fiyatları desteklemesini bekliyor.

Yine de, Çin'in Mayıs ayındaki sanayi üretimi ve perakende satış büyümesinin tahminlerin altında kalması nedeniyle zayıf bir ekonomik görünüm piyasa duyarlılığı üzerinde beliriyor.

OANDA analistlerinden Edward Moya bir notunda, "Ham petrol fiyatları, küresel büyüme görünümünün agresif faiz artırım kampanyalarından kaynaklanabilecek ilave şoklara karşı kırılgan olmaya devam etmesi nedeniyle destek bulmaya çalışıyor" dedi.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü beklendiği üzere faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltti. ABD Merkez Bankası bu hafta, yıl sonuna kadar en az yarım puanlık bir artışın sinyalini verdi.

Daha yüksek faiz oranları nihayetinde tüketiciler için borçlanma maliyetlerini artırarak ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve petrol talebini azaltabilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler