Kรผresel piyasalar geรงen haftayฤฑ pozitif bir seyirle tamamlamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, bu hafta ABD, Avrupa ve Tรผrkiye’deki merkez bankalarฤฑnฤฑn toplantฤฑlarฤฑna odaklandฤฑ.
ABD’de geรงen haftanฤฑn son iลlem gรผnรผnde aรงฤฑklanan tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam ve ortalama saatlik kazanรงlar verisinin beklentileri aลmasฤฑ sonrasฤฑ pay piyasalarฤฑnda pozitif bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yรผzde 1,22, S&P 500 endeksi yรผzde 0,91 ve Nasdaq endeksi yรผzde 1,00 deฤer kazandฤฑ.
Analistler, bu hafta รarลamba gรผnkรผ ABD Merkez Bankasฤฑnฤฑn (Fed) Aรงฤฑk Piyasa Komitesi toplantฤฑsฤฑndan รงฤฑkacak faiz kararฤฑ ve sonrasฤฑnda Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn takip edileceฤini bildirdi. Fed’in, yฤฑlฤฑn son toplantฤฑsฤฑnda faizlerde deฤiลiklik yapmasฤฑnฤฑn beklenmediฤini kaydeden analistler, ABD ile รin arasฤฑnda yรผrรผtรผlen ticaret mรผzakerelerine iliลkin iyimserliฤin devam ettiฤini sรถyledi.
รinli yetkililerin, ABD’den tarฤฑm รผrรผnleri ithalatฤฑna uygulanan tarifeden vazgeรงmeyi planladฤฑฤฤฑ yรถnรผndeki haberler, ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn ticaret anlaลmasฤฑnฤฑn 2020’deki seรงimlerden sonraya kalabileceฤi yรถnรผndeki sรถylemlerine karลฤฑn piyasalarda iyimserliฤin sรผrmesini saฤladฤฑ.
Trump’ฤฑn azil sรผrecinin de piyasalarฤฑn gรผndemini meลgul ettiฤini sรถyleyen analistler, bu haftanฤฑn veri gรผndeminde ise ABD’nin enflasyon ve perakende satฤฑลlar ile Avro Bรถlgesi’nde sanayi รผretiminin รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
Avrupa tarafฤฑnda, cuma gรผnรผ Almanya’da aรงฤฑklanan sanayi รผretimi verisinin beklentinin รงok altฤฑnda kalmasฤฑna karลฤฑn, artan kรผresel risk iลtahฤฑna paralel Almanya’da DAX endeksi yรผzde 0,86, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 1,43 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,21 yรผkseliล kaydetti.
Analistler, Avrupa Merkez Bankasฤฑnฤฑn (ECB) 12 Aralฤฑk’ta Christine Lagarde baลkanlฤฑฤฤฑnda gerรงekleลtireceฤi toplantฤฑnฤฑn gรผndemin odaฤฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, faizlerde deฤiลiklik beklenmediฤini, Lagarde’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑndan gelecek sene para politikasฤฑna iliลkin ipuรงlarฤฑnฤฑn aranacaฤฤฑnฤฑ ifade etti.
Bugรผn Japonya’da aรงฤฑklanan Gayrisafi Yurt iรงi Hasฤฑla verisinin 3’รผncรผ รงeyrekte bir รถnceki รงeyreฤe gรถre yรผzde 0,4 artarak beklentileri aลmasฤฑ sonrasฤฑ, kapanฤฑลa yakฤฑn Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,3 deฤer kazandฤฑ. รin’de ลanghay bileลik endeksi ise yatay seyretti.
Yurt iรงinde, geรงen hafta genel olarak yรผkseliล eฤiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, cuma gรผnรผ yรผzde 0,19, haftalฤฑk bazda ise yรผzde 1,84 deฤer kazandฤฑ. Endeks, 108.869 puanla Nisan 2018’den bu yana en yรผksek haftalฤฑk kapanฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtirirken, geรงen haftayฤฑ 5,7771’den tamamlayan dolar/TL, bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 5,7790 seviyesinde iลlem gรถrรผyor.
Bu hafta, perลembe gรผnรผ gerรงekleลtirilecek Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑnฤฑn (TCMB) Para Politikasฤฑ Kurulu toplantฤฑsฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra cari iลlemler dengesi baลta olmak รผzere yoฤun veri gรผndeminin de takip edileceฤini kaydeden analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 110.000 ve 111.200 seviyelerinin direnรง, 106.400’รผn destek konumunda olduฤunu bildirdi.
Analistler, dolar/TL’de ise 5,7350-5,7850 bandฤฑnฤฑn izlenmesi gerektiฤini sรถyledi.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Almanya, ekim ayฤฑ dฤฑล ticaret dengesi
14.30 Tรผrkiye, TCMB beklenti anketi
12.30 Avro Bรถlgesi aralฤฑk ayฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรผven endeksi







