Resesyon kapıda göründü, dolar zayıf düştü

Resesyon kapıda göründü, dolar zayıf düştü

Dolar, zayıf ABD hizmet sektörü verilerinin ardından düştü, istihdam verisi sonrası kazançlarını geri verdi.

A+A-

Dolar, ABD hizmet sektörünün Aralık ayında gerilediğini gösteren verilerin ardından dalgalı işlemlerde Cuma günü üç haftanın zirvesinden düştü.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksinin Kasım ayındaki 52.7 seviyesinden geçen ay 50.6'ya gerileyerek Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indiğini açıkladı. Hizmet sektörü ekonominin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Reuters anketine katılan ekonomistler endeksin çok az değişerek 52,6 olacağını tahmin ediyorlardı.

Daha da önemlisi, ISM'nin hizmet sektörü istihdamı ölçümü geçen ay 43,3'e düşerek, ekonominin pandeminin ilk dalgasından sarsıldığı Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Endeks Kasım ayında 50,7 seviyesindeydi.

Capital Economics'in ABD baş ekonomist yardımcısı Andrew Hunter, verinin ardından e-posta yoluyla gönderdiği notta, "ISM (İmalat endeksi) hizmetler endeksinin Aralık ayında son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, görünürde ekonominin resesyona sürüklendiğine işaret ediyor" diye yazdı.

Dolar endeksi, beklenenden güçlü istihdam raporunun ardından 103,10'a ulaştıktan sonra %0,4 düşüşle 102,0'a geriledi. Bu Aralık ortasından bu yana görülen en yüksek seviyeydi.

Haftalık bazda ise dolar %0,6 değer kazanarak Aralık başından bu yana en iyi haftalık yükselişini gerçekleştirdi.

Seansın başlarında, ABD ekonomisinin Aralık ayında 216.000 yeni istihdam yaratarak 170.000'lik konsensüs tahminini aştığını gösteren verilerin ardından dolar sıçrama yaptı. İşsizlik oranı %3,8'e yükselme beklentilerine kıyasla Kasım ayına göre %3,7'de sabit kalırken, ortalama kazançlar aylık bazda %0,3'lük artış tahminlerine karşın %0,4 arttı.

Bazı analistler raporun, Fed'in önümüzdeki birkaç ay içinde faiz oranlarını düşürmek için muhtemelen acele etmeyeceğini gösterdiğini söyledi.

Toronto'daki ForexLive'ın baş döviz analisti Adam Button "Açıkçası bu güçlü bir rapor. Piyasa son birkaç gündür güçlü bir istihdam raporunun kokusunu aldı, bu yüzden belki de tepki olabileceği kadar güçlü değil" diyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler