Reuters: Mehmet Şimşek göreve gelmesine rağmen TL değer kaybıyla haftaya başladı

Reuters: Mehmet Şimşek göreve gelmesine rağmen TL değer kaybıyla haftaya başladı

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasına karşın dolarda yükseliş sürüyor. TL'de değer kaybı sürerken dolar/TL sabah saatlerinde yeni rekorunu kırarak 21,14'ü gördü.

A+A-

Türk lirası dolar karşısında Pazartesi günü yaklaşık %1 değer kaybederek 21 seviyesini aştı ve Mehmet Şimşek'in Hazine'nin başına geçmesine rağmen TL'deki kayıplar sürüyor.

TL'de değer kaybı sürerken dolar/TL sabah saatlerinde yeni rekorunu kırarak 21,14'ü gördü.

56 yaşındaki Şimşek, 2009-2018 yılları arasında maliye bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde piyasaların güvenini kazanmıştı. Pazar günü yaptığı açıklamada ülkenin "rasyonel zemine" dönmekten başka çaresi olmadığını söyledi.

Ataması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni seçilen hükümetinin, liranın uzun bir düşüşe geçmesine neden olan yüksek enflasyon karşısında alışılmışın dışında faiz indirimlerinden uzaklaştığının bir işareti olarak görülüyor.

Federated Hermes'te gelişmekte olan piyasalar sabit gelirli kıdemli portföy yöneticisi olan Mohammed Elmi, "(Şimşek'in) çok ihtiyaç duyulan ekonomik ortodoksluğu teşvik edebileceğini ve piyasayla daha etkili bir şekilde etkileşime girebileceğini umuyoruz" dedi.

Elmi'ye göre, Türkiye'nin yıllık tüketici fiyatları enflasyonu geçen yıl %85'i aşarak 24 yılın zirvesine ulaştı ve Nisan ayında %44 olarak gerçekleşerek daha fazla parasal sıkılaştırma gerektiğinin bir işareti oldu.

Elmi "Güvenilir ekonomi politikasına basit bir dönüş, Türkiye'nin yatırım cazibesinde belirgin bir değişiklik yaratabilir." dedi ve ekledi:

"Türkiye'nin uzun vadeli görünümü hala çok olumlu... Genç bir nüfus, gelişen bir orta sınıf ve kilit bir stratejik konuma sahip bir ülke olarak, lehine bir dizi faktör var."

İlgili Haberler