Turizm sezonu öncesi uçak krizi kapıya dayandı

Turizm sezonu öncesi uçak krizi kapıya dayandı

Pandemi sonrası turizmin yeniden canlanmasına ayak uyduramayan havacılık sektörü, uçak üretimindeki sıkıntıların turizmi baltalayabileceğinden endişeli.

A+A-

Küresel havayolu şirketlerini temsil eden bir grubun başkanı Pazar günü uçak ve parça üretimini hızlandırmaları için uçak üreticileri üzerindeki baskıyı yenileyerek, hava yolculuğuna olan talep pandemiden tam olarak kurtulmaya yaklaşırken gecikmelerin havayolu kapasitesini azaltacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Genel Müdürü Willie Walsh, Reuters'a yaptığı açıklamada, sektörün İstanbul'da üç gün sürecek yıllık toplantı için bir araya geldiği sırada görüştüğü havayolu CEO'larının "her biri" tarafından konunun gündeme getirildiğini söyledi.

Havayolları "makroekonomik ortamdan değil, mevcut uçakları için yedek parçaya erişimden ve yeni uçakların teslimatından endişe duyuyor. Dolayısıyla bu durum kapasite artışını kesinlikle engellemek zorunda" dedi ve ekledi:

"Bu durum sinir bozucu çünkü havayolu şirketleri güçlü bir talep görüyor ancak birçok pazarda arz ile talebi eşleştiremiyorlar. Bu sorunun çözüldüğünü görmek istiyoruz."

Airbus ve Boeing teslimat gecikmelerinden tedarik zincirlerini sorumlu tutarken, motor tamir atölyeleri ağındaki darboğazlar da havayolu şirketlerini düzinelerce jeti yere indirmek zorunda bıraktı.

Toplantı, arz baskılarının yeni siparişleri gölgelemesinin muhtemel olduğu Paris Airshow'dan iki hafta öncesine denk geliyor.

İlgili Haberler