RISC-V çip teknolojisi ABD-Çin arasında yeni savaş sebebi olacak

RISC-V çip teknolojisi ABD-Çin arasında yeni savaş sebebi olacak

ABD-Çin teknoloji savaşında yeni bir cephede, Başkan Joe Biden'ın yönetimi, bazı milletvekillerinin Amerikan şirketlerinin Çin'de yaygın olarak kullanılan serbest bir çip teknolojisi üzerinde çalışmasını kısıtlama baskısıyla karşı karşıya. 

A+A-

ABD ile Çin arasında yeni bir çip savaşı patlak vermek üzere. Bu çerçevede İngiliz yarı iletken ve yazılım tasarım şirketi Arm Holdings'in pahalı tescilli teknolojisiyle rekabet eden açık kaynaklı bir teknoloji olan ve "risk beş" olarak telaffuz edilen RISC-V, bir akıllı telefon çipinden yapay zeka için gelişmiş işlemcilere kadar her şey için temel bir bileşen olarak kullanılabilir.

Aralarında Temsilciler Meclisi'nin iki Cumhuriyetçi komite başkanı, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ve Demokrat Senatör Mark Warner'ın da bulunduğu bazı milletvekilleri, ulusal güvenlik gerekçelerini öne sürerek Biden yönetimini RISC-V konusunda harekete geçmeye çağırıyor.

Milletvekilleri, Pekin'in kendi yarı iletken endüstrisini geliştirmek için Amerikan şirketleri arasındaki açık işbirliği kültürünü istismar ettiği ve bunun da ABD'nin çip alanındaki mevcut liderliğini aşındırabileceği ve Çin'in ordusunu modernize etmesine yardımcı olabileceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. Milletvekillerinin yorumları, ABD şirketlerinin RISC-V üzerindeki çalışmalarına kısıtlama getirmeye yönelik ilk büyük çabayı temsil ediyor.

Temsilciler Meclisi'nin Çin'le ilgili seçkin komitesinin başkanı Temsilci Mike Gallagher, Reuters'a yaptığı açıklamada Ticaret Bakanlığı'nın "herhangi bir Amerikalı kişi ya da şirketin RISC-V teknolojisi konusunda PRC (Çin Halk Cumhuriyeti) kuruluşlarıyla ilişki kurmadan önce ihracat lisansı almasını şart koşması gerektiğini" söyledi.

RISC-V'yi düzenlemeye yönelik bu tür çağrılar, geçen yıl Biden yönetiminin Çin'e bu ay güncelleyeceğini söylediği kapsamlı ihracat kısıtlamalarıyla tırmanan çip teknolojisi üzerindeki ABD-Çin savaşının sonuncusu.

ÇKP (Çin Komünist Partisi), çip tasarlamak için gereken fikri mülkiyet üzerindeki ABD hakimiyetini aşmak için RISC-V'yi kötüye kullanıyor. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul Reuters'a yaptığı açıklamada, ABD'lilerin, ABD ihracat kontrol yasalarını aşağılamaya hizmet eden bir ÇHC teknoloji transferi stratejisini desteklememesi gerektiğini söyledi.

McCaul, Ticaret Bakanlığı'nın ihracat kontrol düzenlemelerini denetleyen bölümü olan Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan harekete geçmesini istediğini ve bu gerçekleşmezse yasa çıkarma yoluna gideceğini söyledi.

Bir Ticaret Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, büronun "teknoloji ortamını ve tehdit ortamını sürekli olarak gözden geçirdiğini ve ulusal güvenliği ve temel teknolojileri korumak için ihracat kontrol politikalarını en iyi şekilde nasıl uygulayacağını sürekli olarak değerlendirdiğini" söyledi.

Rubio Reuters'a yaptığı açıklamada "Komünist Çin yaptırımlarımızı delmek ve çip endüstrisini büyütmek için açık kaynaklı çip mimarisi geliştiriyor" dedi ve ekledi: "Eğer ihracat kontrollerimizi bu tehdidi de kapsayacak şekilde genişletmezsek, Çin bir gün çip tasarımında küresel lider olarak bizi geçecektir."

Warner Reuters'a yaptığı açıklamada, "Korkarım ki ihracat kontrol yasalarımız, ister RISC-V gibi gelişmiş yarı iletken tasarımlarında isterse yapay zeka alanında olsun, açık kaynaklı yazılımların yarattığı zorluklarla başa çıkacak donanıma sahip değil ve dramatik bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var" dedi.

RISC-V, teknolojiyi geliştirmek için kâr amacı gütmeyen şirketler arasındaki çabaları koordine eden İsviçre merkezli bir vakıf tarafından denetleniyor.

RISC-V teknolojisi Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki laboratuarlarda ortaya çıktı ve daha sonra Pentagon'un Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından finanse edildi. Bu teknolojinin yaratıcıları onu Ethernet, USB ve hatta internet ile karşılaştırdı; bunlar ücretsiz olarak kullanılabilmekte ve yenilikleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmek için dünyanın dört bir yanından gelen katkılardan yararlanıyor.

Huawei teknolojileri

Çin'in Huawei Technologies şirketinin yöneticileri RISC-V'yi bu ülkenin kendi çiplerini geliştirmedeki ilerlemesinin bir ayağı olarak benimsedi. Çip devi Qualcomm'un bir grup Avrupalı otomotiv firmasıyla RISC-V çipleri üzerinde çalışması ve Alphabet'in Google'ının dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olan Android'i RISC-V çipleri üzerinde çalıştıracağını söylemesiyle ABD ve müttefikleri de bu teknolojinin üzerine atladı.

Qualcomm yorum yapmayı reddetti. Şirket yöneticileri Ağustos ayında RISC-V'nin çip inovasyonunu hızlandıracağına ve teknoloji endüstrisini dönüştüreceğine inandıklarını söylemişlerdi.

Biden'ın yönetimi, ABD şirketlerinin İsviçre merkezli vakfa katılımını milletvekillerinin istediği şekilde düzenlerse, bu hareket Amerikan ve Çin şirketlerinin açık teknik standartlar üzerinde birlikte çalışmalarını zorlaştırabilir. Ayrıca Çin'in çipte kendine yeterlilik arayışının yanı sıra ABD ve Avrupa'nın daha ucuz ve çok yönlü çipler yaratma çabaları için de engeller yaratabilir.

RISC-V kullanan Kaliforniya merkezli startup SiFive'in iş geliştirme başkan yardımcısı Jack Kang, ABD hükümetinin RISC-V konusunda Amerikan şirketlerine yönelik olası kısıtlamalarının "muazzam bir trajedi" olacağını söyledi.

Kang, "Bu bizim internet üzerinde çalışmamızı yasaklamak gibi bir şey olur" dedi ve ekledi: "Bu teknoloji, liderlik, yenilikçilik ve yaratılan şirketler ve işler açısından büyük bir hata olur."

Eski Başkan Barack Obama döneminde Ticaret Bakanlığı'nda görev yapan ve Akin Gump hukuk firmasında ihracat kontrol avukatı olan Kevin Wolf, teknolojilerin açık bir şekilde tartışılmasını düzenlemenin fiziksel ürünleri düzenlemekten daha nadir olduğunu ancak imkansız olmadığını söyledi. Wolf, çip ihracatına ilişkin mevcut kuralların böyle bir teklif için yasal bir çerçeve sağlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler