Ruble faiz artırımı sonrası elde ettiği kazançlarını geri verdi

Ruble faiz artırımı sonrası elde ettiği kazançlarını geri verdi

Rusya'da merkez bankasının faiz artırımı sonrası değer kazanan Ruble tekrar geriledi

A+A-

Rusya'da ruble 350 baz puanlık acil faiz artırımının ardından elde ettiği kazançlarının önemli kısmını geri verdi. 

Ruble, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 350 baz puan artırarak %12'ye çıkarmasının ardından Salı günü dalgalı bir seyrin sonunda kazançlarının önemli kısmını geri verdi.

Olağanüstü faiz toplantısı, Pazartesi günü rublenin dolar karşısında 100 eşiğini aşması ve Kremlin'in merkez bankasının para politikasını eleştirmesinin ardından gelmişti.

Kremlin, askeri harcamalar artarken Batı yaptırımlarının Rusya'nın ticaret dengesi üzerindeki etkisiyle de aşağı çekilen rubledeki zayıflamanın sorumlusunun gevşek para politikası olduğunu söyledi.

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana dolar karşısında beşte birinden fazla değer kaybeden ruble, TSİ 1134'te %0,9 değer kaybederek dolar başına 98,50 oldu.

Pazartesi günü dolar karşısında yaklaşık 17 ayın en düşük seviyesi olan 101,75'e ulaşan ruble, Salı sabahı kısa bir süre 92,60 seviyesinden işlem gördü ve piyasanın merkez bankasının ani müdahalesine tepki vermesiyle sert bir şekilde dalgalandı.

Euro karşısında %0,7 değer kaybederek 107,83 seviyesinden işlem görürken yuan karşısında %0,6 değer kaybederek 13,47 seviyesine geriledi.

Ruble, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana çalkantılı bir seyir izledi ve bir ay sonra dolar karşısında 120 seviyesine kadar düşerek rekor kırdıktan birkaç ay sonra sermaye kontrolleri ve artan ihracat gelirlerinin desteğiyle yedi yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın 2 trilyon dolarlık ekonomisinin dayanıklılığını defalarca dile getirmiş olsa da, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük kara savaşıyla mücadele etmenin ve Batı'nın tarihteki en sert yaptırımlar olarak nitelendirdiği yaptırımların getirdiği zorluklar Rusya'yı zorlamaya başladı.

 

 

İlgili Haberler