Sakarya süs bitkileri üreticileri ihracatta vites artırıyor

Sakarya süs bitkileri üreticileri ihracatta vites artırıyor

Bahçem Tamam, Eren Peyzaj, SB Şömine ve Solak Fidan 16-18 Kasım 2023’te İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) düzenlenecek LANDSCAPE ISTANBUL FAIR 2023 / 2. İstanbul Peyzaj, Peyzaj Malzemeleri, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı’na katılıyor.

A+A-

Türkiye’de toplam 5.687 ha. alanda süs bitkileri üretimi yapılıyor. Üretim alanlarının yüzde 70’ini dış mekân bitkileri, yüzde 26’sını kesme çiçekler oluşturuyor. Sakarya ise süs bitkileri üretiminde özel bir yere sahip. Sakarya, Türkiye’de süs bitkileri üretiminde alan bazında 1009 ha. ve yüzde 18 pay ile ikinci sırada.

Türkiye İhracatçı Meclisi verilerine göre Sakarya’nın süs bitkileri ihracatı her geçen yıl artıyor. 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26 artışla 4 milyon 167 bin dolarlık ihracata imza atan Sakarya merkezli süs bitkileri üreticileri vites artırıyor. Sakarya’nın önde gelen süs bitkileri ve peyzaj üreticileri 16-18 Kasım 2023’te İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) düzenlenecek LANDSCAPE ISTANBUL FAIR 2023 / 2. İstanbul Peyzaj, Peyzaj Malzemeleri, Süs Bitkileri, Park ve Bahçeler Fuarı’na katılıyor. Şu ana kadar Bahçem Tamam, Eren Peyzaj, SB Şömine ve Solak Fidan fuarda toplam 329 m2 alanda yer alırken, Sakaryalı katılımcı firma sayısının fuara kadar artması bekleniyor.

Sakarya’nın potansiyeli yüksek

Sakarya ekolojik koşulları nedeniyle süs bitkileri yetiştiriciliği için çok uygun. Özellikle fidan yetiştirme süresinde diğer bölgelere göre yarı yarıya avantajlı. LANDSCAPE ISTANBUL FAIR (LIF) 2023’ün organizatörü ve Athena Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültekin Gökgül, Sakarya’nın bu sektörde büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek ‘’ Sakarya üretim alanı olarak ülkemizde ikinci sırada. Ancak 137 milyon dolarlık toplam ihracat içinde yalnızca yüzde 3’lük paya sahip. 4 milyon 167 bin dolarlık ihracat Sakarya’nın potansiyelinin çok altında. Mevcut potansiyelin ihracata dönebilmesi için LIF 2023 Sakaryalı üreticilerimize büyük fırsatlar sunuyor. Çünkü yurt içinden ve yurt dışından binlerce satın alma profesyoneli ile üretici şirketleri LIF 2023’te bir araya gelecek. Ayrıca fuarda, Türkiye’de başka hiçbir etkinlikte bulunmayacak, sadece LIF 2023’e katılacak, konusunda önde gelen dünyaca ünlü çok sayıda marka ve üretici de yer alacak. Sakaryalı şirketlerimizin fuarda büyük anlaşmalara imza atacağını düşünüyoruz. Böylelikle Sakarya’nın ihracat içindeki payı da artacak diye düşünüyorum’’ dedi.

İlgili Haberler