Fransa, ฤฐspanya, ฤฐtalya, Litvanya, รek Cumhuriyeti, Romanya ve Makedonya’ya bu yฤฑlฤฑn 10 ayฤฑnda ihraรง edilen 784 ton iลlenmemiล salyangozdan, 4 milyon 406 bin 956 avro gelir elde edildi.En bรผyรผk pay ise yaklaลฤฑk 4 milyon avrosu Fransa’ya yapฤฑlan ihracattan elde edildi.
Salyangozu iลlerken kabuฤunu bile ihraรง eden, bu รผrรผnรผ Fransa, ฤฐtalya, Yunanistan, Litvanya, รek Cumhuriyeti, Romanya, Makedonya, Sudan, ABD, Birleลik Arap Emirlikleri ve Gรผney Kore’ye satan Tรผrkiye, ekim ayฤฑ itibarฤฑyla 800 ton salyangoz kabuฤundan 3 milyon 612 bin 503 avro dรถviz kazandฤฑ.
Aynฤฑ dรถnemde hazฤฑrlanmฤฑล yaklaลฤฑk 850 ton ileri iลlem gรถrmรผล salyangoz ise baลta Fransa olmak รผzere aralarฤฑnda Almanya, ฤฐtalya, ABD, รin, Gรผney Kore, Japonya, Tayvan’ฤฑn da bulunduฤu รผlkelere satฤฑldฤฑ. Bu ihracattan elde edilen gelir, 5 milyon 690 bin avroya yaklaลtฤฑ.
Bu alanda faaliyet gรถsteren firmalardan Kocaman Balฤฑkรงฤฑlฤฑk’ฤฑn Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Osman Kocaman, Tรผrkiye’de bulunduฤu halde tรผketimi olmayan รผrรผnleri iลleyip ihraรง ettiklerini, bu kapsamda kara salyangozu, deniz salyangozu, kurbaฤa, gรถl gรผmรผลรผ, sudak ve รงin sazanฤฑ sattฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kara salyangozunun, ilkbaharda tabiattan toplanmasฤฑ ve tesislerde iลlemesinin emek yoฤun bir iล olduฤu iรงin istihdama รถnemli bir katkฤฑ saฤladฤฑฤฤฑna dikkat รงeken Kocaman, firmanฤฑn Bandฤฑrma ve Bilecik’teki iki tesisinde sadece bu รผrรผn iรงin 200 personel istihdam ettiklerini kaydetti. Kocaman, “Son yฤฑllarda kalite ve hijyene verilen รถnem nedeniyle salyangozun nihai รผreticiye ulaลabileceฤi ลekilde รผretiminin (etin kabuฤa yerleลtirilip รผzerinin tereyaฤlฤฑ sosla kaplanmasฤฑ) Avrupa’daki en bรผyรผk adresi firmamฤฑz olmuลtur. Ayrฤฑca Bulgaristan ve Yunanistan’dan da dahilde iลleme rejimi kapsamฤฑnda canlฤฑ salyangoz ithal edip iลleyip ihraรง ederek kapasitemizi yรผkselterek artan talebe cevap vermeye รงalฤฑลฤฑyoruz” diye konuลtu.
Tรผrkiye’de 5-6 ลirketin bu alanda faaliyet gรถsterdiฤini ifade eden Kocaman, “Salyangoz ihracatฤฑmฤฑz Avrupa’daki ekonomik krizden etkilenmedi. ฤฐhracat rakamlarฤฑmฤฑz iyi” dedi.
Tรผrkiye’de salyangoz toplayan kiลi sayฤฑsฤฑnฤฑn รถzellikle istihdamฤฑn arttฤฑฤฤฑ dรถnemlerde azaldฤฑฤฤฑna dikkati รงeken Kocaman, bu rakamฤฑn iลsizliฤin arttฤฑฤฤฑ dรถnemlerde arttฤฑฤฤฑnฤฑ ve alternatif geรงim kaynaฤฤฑ olduฤunu ifade etti. Tรผrkiye’nin, alฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑn baลฤฑnda Fransa’nฤฑn bulunduฤu pazarda iyi bir konumda olduฤunu da kaydeden Kocaman, “Firma olarak yฤฑllฤฑk 6 milyon avroluk ihracat yapฤฑyoruz” diye konuลtu.







