Samsung'un kârı çip bolluğu nedeniyle düştü

Samsung'un kârı çip bolluğu nedeniyle düştü

Samsung'un çeyrek karı çip kıtlığının sona ermesiyle birlikte 14 yılın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

Samsung'un ilk çeyrek kârının, çip bolluğunun kötüleşmesi, veri merkezleri ve bilgisayar üreticileri gibi alıcıların küresel ekonomik yavaşlama nedeniyle alımları yavaşlatması nedeniyle %92 düşerek 14 yılın en düşük çeyreğine gerilemesi bekleniyor.

Analistler, yeni bir amiral gemisi akıllı telefonun piyasaya sürülmesinin mobil karları desteklemesinin beklendiğini, ancak bellek yongası fiyatlarının düşmesi ve envanter değerlerinin azalması nedeniyle yonga bölümünün muhtemelen 3 trilyon wondan (2,3 milyar $) fazla üç aylık zarar bildirdiğini söyledi.

2022'den itibaren dünyanın en büyük bellek çipi, TV ve akıllı telefon üreticisi olan Samsung, küresel tüketim eğilimleri için bir gösterge niteliğinde. Genellikle mevsimsel olarak zayıf bir dönem olan ilk çeyrek sonuçlarını Cuma günü, tam sonuçları ise bu ayın sonunda açıklaması bekleniyor.

Refinitiv SmartEstimate'in 27 analistin görüşlerine dayanarak yaptığı tahminlere göre, 31 Mart'ta sona eren çeyrekte faaliyet kârı muhtemelen 1,08 trilyon won'a düştü.

Şirket verilerine göre bu rakam 2009'un ilk çeyreğinde elde edilen 590 milyar wonluk kârdan bu yana elde edilen en düşük rakam ve geçen yıl elde edilen 14,12 trilyon wonluk faaliyet kârı ile karşılaştırılıyor.

TrendForce verilerine göre, akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve sunucularda yaygın olarak kullanılan DRAM bellek yongalarının fiyatları çeyrek boyunca yaklaşık %20 düşerken, veri depolamada kullanılan NAND flaş yongalarının fiyatları yaklaşık %10 ila %15 düştü.

Aralarında veri merkezi operatörleri, akıllı telefon ve kişisel bilgisayar üreticilerinin de bulunduğu müşteriler, artan enflasyon nedeniyle teknolojik cihazlara yönelik tüketici talebi durgun seyrettiğinden, yeni çip satın almaktan kaçınıyor ve bunun yerine stokları tüketiyor.

Çip alıcıları da faiz oranları yükselirken yeni yatırımlar yapma konusunda muhafazakâr davranıyor.

Rakipleri Micron Technology ve SK Hynix, çip gerilemesinin en azından 2023'ün ikinci yarısına kadar sürmesini bekleyerek yatırım planlarını azalttı.

Buna karşılık Samsung yatırım planlarını henüz değiştirmedi. Analistler, teknoloji devinin bu fırsatı rakiplerine karşı pazar payı liderliğini genişletmek için kullandığını ve böylece talepteki nihai bir toparlanmadan yararlanabileceğini söyledi.

Şubat ayında Samsung Electronics, Ağustos 2025'e kadar operasyonel fon olarak kullanmak üzere Samsung Display biriminden 20 trilyon won borç almayı planladığını açıkladı.

Yedi analistin tahminlerinin ortalamasına göre, Samsung'un mobil işletmesinin faaliyet kârı Mart çeyreğinde %9 azalarak 3,46 trilyon won'a geriledi.

Analistler, akıllı telefonlara yönelik talep genel olarak durgun olsa da premium modellerin daha dirençli olduğunu söyledi.

IBK Investment & Securities analisti Kim Woon-ho, kârın çeyrek boyunca piyasaya sürülen ve toplam satışların yaklaşık %20'sini oluşturan S23 serisi de dahil olmak üzere daha yüksek marjlı amiral gemisi modelleri tarafından desteklendiğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler