Sarj istasyonları tarih mi olacak, batarya değişim sistemi geliyor!

Sarj istasyonları tarih mi olacak, batarya değişim sistemi geliyor!

Elektrikli Araçlar için Devrim Niteliğinde Bir Çözüm: Pil Değişim İstasyonları

A+A-

Elektrikli otomobil dünyası, şarj sürelerini kısaltma yolunda yeni bir çığır açabilir. Elektrikli araçların %80 doluluk seviyesine ulaşması genellikle 20 dakika sürerken, pil değişim istasyonlarının bu süreyi önemli ölçüde kısaltması mümkün görünüyor.. Tesla'nın batarya değişimi konusundaki başarısız denemeleri, Stellantis'in alternatif bir çözüm üzerinde çalışmasına yol açtı. Elektrikli araçların hızlı şarj süreçleri, %80'e kadar şarj için 20 dakika sürebilir. Fakat Tesla, Model S için 90 saniyede batarya değiştirecek istasyonlar kurma planını duyurmasına rağmen, bu proje ilgi görmediği için rafa kaldırıldı.

Bu arada, 2013'te Better Place isimli şirket de benzer bir batarya değişimi vaadiyle 850 milyon dolar harcamasına rağmen iflas etti. Buna karşın, Çinli elektrikli araç üreticisi Nio, batarya değişim teknolojisinde büyük ilerleme kaydederek 2.100'den fazla istasyonda 32 milyon batarya değişimi gerçekleştirdi.

Şimdi Stellantis, Ample ile birlikte, her türlü araçta kullanılabilen yeni bir batarya değiştirme sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sistem, aracın özel bir batarya paketine uyarlanmasını gerektirmiyor. Ample'ın sistemi, ağır batarya paketleri yerine, masaüstü bilgisayar büyüklüğünde ayrı batarya modülleri kullanıyor. Bu sayede, aracın aküleri daha hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilebiliyor.

Ample'ın batarya değiştirme istasyonları, küçük ebatlarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, ayrı batarya paketlerine sahip olmanın birçok avantajı var. Bu sistem, Stellantis tarafından İspanya'da Fiat 500e elektrikli araçlarla denenecek.

Bu sistem, araçların menzilini artırmak için daha fazla pil eklemek yerine, sürücülerin ihtiyaçlarına göre akü paketlerini değiştirmelerine olanak tanıyor. Stellantis, başarılı olması halinde bu sistemi ticari filo müşterilerine sunmayı ve geniş bir takas istasyonu ağı oluşturmayı planlıyor.

Ancak, Stellantis'in İspanya'daki deneyi başarısız olursa, Tesla'nın yaşadığı gibi, batarya değişimi fikri tekrar gündeme gelmeyebilir.

İlgili Haberler