Satışları beğenmeyen Çin'de elektrikli araçların fiyatları daha da düşüyor

Satışları beğenmeyen Çin'de elektrikli araçların fiyatları daha da düşüyor

Çin'in Nio'su fiyatları düşürdü, satışlar düşerken ücretsiz batarya değişimine son verdi.

A+A-

Nio yaptığı açıklamada, Çinli elektrikli araç üreticisinin kazanç kayıpları ve tatmin etmeyen satışlar nedeniyle tüm modellerinin fiyatlarını düşüreceğini ve yeni alıcılar için ücretsiz pil değiştirme hizmetlerine son vereceğini söyledi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Nio, 12 Haziran'dan itibaren yenilenen ES6 ve ES8 spor hizmet araçları da dahil olmak üzere tüm modellerinin fiyatlarını 30.000 yuan (4.200 $) indirecek. Bu da Nio otomobillerinde %6 ila %9 arasında değişen indirimlere denk geliyor.

Şirket ayrıca Pazartesi günü ve sonrasında depozito yatıran alıcılara artık ücretsiz batarya değiştirme hizmeti vermeyeceğini söyledi.

BYD ve Volkswagen dahil olmak üzere Çin'de faaliyet gösteren 40'tan fazla otomobil markası, otomobil talebi düşerken pazar payı mücadelesinde bu yıl Tesla tarafından başlatılan fiyat savaşına katıldı ve dalgalar ülkenin daha geniş otomotiv endüstrisine yayıldı.

Nio İcra Kurulu Başkanı William Li, şirketin sosyal medya uygulamasında yaptığı açıklamada, fiyat indirimleri ve pil değiştirme konusundaki yeni politikaya atıfta bulunarak, "Düzenlemeler bir süredir şirket içinde tartışılıyordu ve bazı kullanıcılardan tavsiye ve öneriler aldık" dedi.

Nio, mevcut sahiplerine her ay en az dört kez ücretsiz olarak pil değiştirme hizmeti sunuyordu. Ana rakibi Tesla batarya değişimini "sorunlarla dolu ve geniş ölçekli kullanım için uygun değil" diyerek reddederken, elektrikli otomobiller için önemli bir güç seçeneği olarak batarya değişimi üzerine bahis oynayan sadece bir avuç EV üreticisi arasında yer alıyor.

Nio, Şubat ayında yaptığı açıklamada, bu yıl Çin'de 1.000 takas istasyonu kurmayı ve yılsonuna kadar bu tür tesislerin toplam sayısını 2.300'e çıkarmayı planlayarak meyilli takas ağını genişletmeyi hızlandıracağını söyledi.

Ancak zarar eden şirketin akü değiştirme istasyonlarına yaptığı yatırımlar, karlılığını düşürdüğü gerekçesiyle yatırımcılar tarafından sorgulanıyor. Bir önceki yılın aynı döneminde 1,8 milyar yuan olan net zarar ilk çeyrekte 4,7 milyar yuana ulaştı.

Çin'deki fiyat savaşının yoğunlaşması ve genel talebin zayıflaması nedeniyle Nio'nun satışları Nisan ve Mayıs aylarında düştü. Saf elektrikli otomobillerinin fiyatı 300.000 yuanın üzerinde olan Nio, ilk beş ayda 43.854 araç teslim etti.

Buna kıyasla, Tesla'nın Çin satışları aynı dönemde Nio'nun beş katından fazlayken, BYD (002594.SZ) 300.000 yuan'ın altında hem saf elektrikli hem de plug-in hibrit teklifleri sayesinde 923.343 otomobil sattı.

Nio'nun Hong Kong'daki hisseleri Pazartesi günü yaklaşık %5 yükseldi. Hisseler bu yıl şimdiye kadar yaklaşık %20 düşüş gösterdi.

İlgili Haberler