Satışları düşen Apple 3 trilyon dolarlık tacını kaybetti

Satışları düşen Apple 3 trilyon dolarlık tacını kaybetti

iPhone satışlarında hayal kırıklığı yaratan Apple, tarihi 3 trilyon dolarlık tacını kaybetti.

A+A-

Apple'ın piyasa değeri, iPhone üreticisinin dördüncü çeyreğe ilişkin görünümünün telefonlarına ve diğer aygıtlarına yönelik talebin azalması endişelerine yol açmasının ardından, tarihi 3 trilyon dolar seviyesinin kesin olarak altına geriledi.

Kaliforniya merkezli şirketin hisseleri Cuma günü %4,8 düşerek piyasa değeri yaklaşık 2,85 trilyon dolar oldu. Apple'ın Eylül ayından bu yana en büyük düşüşü olan günlük düşüş, piyasa değerinde 160 milyar dolardan fazla bir düşüşü temsil etti. Haziran ayında Apple, 3 trilyon dolar değere sahip ilk şirket olmuştu.

Apple raporunda, üst üste üçüncü çeyrekte satışlarının azaldığını açıkladı ve mevcut dönemde de benzer bir performans öngördü.

Rosenblatt Securities, karışık raporun "Apple'ın şu anda içinde bulunduğu yavaşlama aşamasını vurguladığını" söyleyerek hisse senedini nötr seviyeye düşürdü. Şirketin Hizmetler işi hızlanıyor olsa da, ABD'deki yavaşlama, önemli bir yeni ürün kategorisi yerleşene kadar sürecek gibi görünüyor.

Analist Barton Crockett bu beklentiyi hem zamanlama hem de başarı açısından belirsiz olarak görüyor ve şu anda en yüksek mutlak ve göreceli katlara yakın işlem gören hisseleri tercih etmek için çok az neden görüyor.

Apple'ın değerlemesi yatırımcılar için bir endişe kaynağı oldu. Hisse senedi, hem kendi geçmişine hem de genel piyasaya göre yüksek bir primle, tahmini kazançların yaklaşık 28 katından işlem görüyor.

Apple'ın sonuçlarına verilen tepkiler genel olarak olumsuz değildi ve Citi bundan sonra nereye gideceği konusunda iyimser. Firma, Apple'ı Eylül ayında piyasaya sürülmesi beklenen iPhone 15 serisi öncesinde 90 günlük yukarı yönlü katalizör izlemeye aldı.

Günlük düşüşe rağmen Apple bu yıl Nasdaq 100 Endeksi'nin performansıyla aşağı yukarı aynı seviyede, %40 artış gösterdi. Ancak Cuma günkü düşüş, hisse senedinin Ocak ayından bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının altında kapanması anlamına geldi ve bu da yakın vadeli momentumun zayıf olduğunun bir işareti.

İlgili Haberler