iPhone satışları hayal kırıklığı yarattı: Apple gelirlerinde dikkat çeken düşüş

iPhone satışları hayal kırıklığı yarattı: Apple gelirlerinde dikkat çeken düşüş

Apple, iPhone satışlarının yavaşlamasıyla 2016'dan bu yana en büyük 3. çeyrek gelir düşüşüne doğru ilerliyor.

A+A-

Analistler, Apple'ın Nisan-Haziran çeyreğinde iPhone satışlarında, müşterilerin yavaş bir ekonomide yeni bir model için beklemeleri nedeniyle bir düşüş bildirmesinin muhtemel olduğunu ve şirketin büyümeyi artırmak için yapay zekayı nasıl kullandığını detaylandırmasının önemli olduğunu söyledi.

Refinitiv'e göre, dünyanın en değerli firması Perşembe günü Büyük Teknoloji kazançlarını tamamlayacak ve toplam çeyrek gelirinde %1,6'lık bir düşüşle 2016'dan bu yana üçüncü çeyrek gelirindeki en sert düşüşü yaşayacak.

Visible Alpha'nın anketine katılan 24 analiste göre iPhone satışları bu dönemde %2'den fazla düşerken, bir yıl önceki %3'e yakın artış ve Mart ayında sona eren çeyrekte %1,5'lik yükseliş kaydedildi.

Üç aylık rapor, bulut işlerinde esneklik ve dijital reklam satışlarında artış gösteren Meta Platforms, Alphabet ve Microsoft gibi şirketler için iyimser bir kazanç sezonundan bir mola anlamına gelebilir.

TECHnalysis Research'ün kurucusu Bob O'Donnell, "Apple genel makroekonomik trendlere karşı bağışık değil ve bir süre daha (akıllı telefon sektörünün) hızını belirlemeye devam edecek" dedi.

Önümüzdeki ay piyasaya çıkması beklenen ve bazı modellerinde evrensel olarak daha çok kabul gören USB-C bağlantı noktasını kullanacak olan yeni iPhone 15 ile ilgili ayrıntılar sayesinde iPhone satışlarının Temmuz-Eylül çeyreğinde küçük bir artış gösterebileceğini söyleyen analistler, bu dönem için karışık bir sonuç tablosu öngörüyor.

Apple geleneksel olarak üç aylık görünüm sunmuyor, ancak analistler şirketin gelecek ürünlerini geliştirmek için yapay zekayı nasıl kullandığını ayrıntılı olarak açıklamasını bekliyor.

Şirket, Alphabet ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin aksine, etkinliklerinde şimdiye kadar yapay zeka gibi moda sözcüklerden kaçındı. Geçtiğimiz ay Bloomberg News, Apple'ın "Ajax" olarak bilinen büyük dil modelleri oluşturmak için sessizce kendi çerçevesini oluşturduğunu bildirdi.

Well Fargo analistleri bir araştırma notunda, "Apple'ın yapay zeka hedeflerine ilişkin güncellenmiş yorumlarının odak noktası olmasını bekliyoruz," dedi ve teknolojiyle ilgili herhangi bir yorumun hisseyi artırabileceğini ekledi.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite'deki yaklaşık %37'lik artışa kıyasla Apple'ın hisseleri bu yıl şimdiye kadar %50'den fazla değer kazandı.

Analistler, iPhone satışlarındaki zayıflığın büyük kısmının, gelirin %6 düşeceği Amerika kıtasından kaynaklanmasının beklendiğini söyledi. Apple'ın üçüncü en büyük pazarı olan Çin'deki satışların, şirketin ülkedeki Android rakiplerinden daha iyi performans göstermesine rağmen, dengesiz ekonomik toparlanma nedeniyle yatay seyretmesi bekleniyor.

Pazar araştırma firması International Data Corp'a göre, Çin'e yapılan toplam akıllı telefon sevkiyatı ikinci çeyrekte %2,1 azaldı.

Piper Sandler analistleri, "Çoğu yatırımcı yumuşak bir Çin'in rakamlar ve daha fazla yorum için risk oluşturabileceğini düşünüyor, ancak Apple'ın Çin'deki konumu sağlam bir zemine oturuyor ve şirketin iPhone satışlarında sadece küçük bir düşüş görmesi muhtemel" dedi.

"Çin'de satışlarda herhangi bir zayıflık olması halinde, bunun Hindistan'daki güçlü satış ivmesiyle kolayca dengelenmesi muhtemeldir" diye eklediler.

Refinitiv verilerine göre Mac ve iPad satışlarının sırasıyla %10,6 ve %11,2 oranında düşmesi bekleniyor.

Ancak bazı analistler, Apple'ın App Store'u ile ses ve video akışı hizmetlerine ev sahipliği yapan hizmetler işinin, reklam pazarındaki yükseliş sayesinde parlak bir nokta olabileceğini söyledi.

Apple'ın toplam gelirinin yaklaşık dörtte birini oluşturan bu sektörün, iCloud abonelikleri için yapılan fiyat artışlarından da yararlanarak %5,7 oranında büyümesi bekleniyor, ancak bu oran önceki üç çeyrektekine genel olarak benziyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler