Seçimler ikinci tura kaldı: Hisse senetleri çakıldı dolar tahvilleri eridi

Seçimler ikinci tura kaldı: Hisse senetleri çakıldı dolar tahvilleri eridi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kesin zaferini ilan edemesi ve seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte Türkiye'de hisse senetleri ve dolar tahvilleri düşüşe geçti.

A+A-

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı yarışı, görevdeki Tayyip Erdoğan'ın muhalif rakibinin önünde ikinci tura kalırken, Türkiye'nin dolar cinsinden tahvilleri ve hisse senetleri değer kaybetti ve ülkenin risk primi yükseldi.

Türkiye'nin ana bankacılık hisse senedi endeksi (.XBANK), piyasaların Erdoğan'ın düşük faiz oranlarıyla yüksek enflasyonla mücadeleyi de içeren alışılmışın dışındaki politikalarının olası bir devamından kaynaklanacak potansiyel düşüşü ölçmesiyle %9,6 değer kaybetti. Endeks geçen hafta %26 yükselerek 2002 sonundan bu yana en büyük haftalık kazancını elde etti.

İstanbul borsasının gösterge endeksi (.XU100) Pazartesi günü %6,1 düşerek Şubat başından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Sıkı bir şekilde kontrol edilen lira son altı ayın en büyük düşüşünü kaydederek dolar başına 19,67 ile kapanış rekoru kırdı. Lira daha önce 19,70'i görerek Mart ayındaki gün içi en düşük seviyesi olan 19,80'den çok uzakta değildi.

Pazar günü yapılan seçimlerde adaylardan hiçbirinin %50 barajını aşamaması üzerine Türkiye Seçim Kurulu, Erdoğan ile muhalefetteki rakibi Kemal Kılıçdaroğlu arasında 28 Mayıs'ta ikinci tur oylama yapılacağını teyit etti. Oyların çoğu sayıldığında Erdoğan %49,51 oy oranıyla Kılıçdaroğlu'nun %44,88'lik oy oranına karşı öndeydi.

Parlamento oylamasında Erdoğan'ın AKP'sinin de dahil olduğu Cumhur İttifakı çoğunluğu elde etmeye yöneldi.

William Blair'de gelişmekte olan piyasa borçları portföy yöneticisi olan Dan Wood, "Şu ana kadarki piyasa tepkisine bakılırsa, piyasanın Erdoğan'ın ikinci turda kazanmasını beklediği ve aynısından daha fazlasını göreceğimiz çok kesin" dedi ve ekledi:

"Devlet tahvillerinde yatırımcıların gerçekten ayaklarıyla oy verdiklerini görebilirsiniz."

S&P Global Market Intelligence'a göre, Türkiye'nin dolar cinsinden devlet tahvillerinden bazıları 7 sentten fazla değer kaybederken, beş yıllık Türkiye kredi temerrüt takası farkı 141 baz puan (bps) artarak Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 634 bps'ye çıktı.

"Son üç yıldır Türkiye'de kredi riski ya da ülke ödeme riski sağlamıyorum. Bunu reddediyorum" diyen Canopius Group'un ticari politik risk başkanı Crispin Hodges, CDS fiyatlarındaki büyük artışı yorumladı:

"Erdoğan'ın iktidarı elinde tutması bizim için statükonun devam edeceği anlamına gelecektir; ekonominin durumu, enflasyon, zayıf para birimi ve Erdoğan'ın politika stratejisi nedeniyle Türkiye'deki iş hacmimiz azalmaya devam edecektir."

Türk kredi kuruluşlarının döviz cinsinden tahvilleri de baskı altında kaldı. Akbank'ın 2026 vadeli tahvili dolar karşısında 3 sentin üzerinde değer kaybederek 93 sentin hemen altında işlem gördü ve Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Cumhurbaşkanlığı oylaması sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğini ve 85 milyon nüfuslu NATO üyesi ülkenin dış politikasını nasıl şekillendireceğini değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğini ve derin bir hayat pahalılığı kriziyle nasıl başa çıkacağını da belirleyecek.

Geçtiğimiz hafta, üçüncü parti cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin yarıştan çekilmesiyle Türk hisse senetleri ve tahvilleri ralli yaparak Kılıçdaroğlu'nun kazanacağı beklentilerini artırdı.

East Capital'in kıdemli danışmanı Emre Akçakmak, "Şimdi en başa döndük. Bence Erdoğan devam ederse, ki bu güçlü temel durumdur, yabancı yatırımcılar kenarda duracaktır" şeklinde konuştu.

Candriam'ın gelişmekte olan piyasa borçları kıdemli fon yöneticisi Richard Briggs, Erdoğan'ın kazanmasının ekonomik dengesizliğin, alışılmışın dışında para politikasının ve lirayı desteklemeye yönelik maliyetli çabaların devam etmesi anlamına gelebileceğini söyledi.

Briggs, "Türkiye büyük cari açıklar vermeye devam ederse, bu akışlar durduğunda veya tersine döndüğünde, mevcut yönetim altında daha az olası olan güvenilir bir politika çerçevesi olmadan para birimi ve ekonomi üzerindeki baskı ciddi olabilir" dedi.

JPMorgan yılbaşından bu yana %5 zayıflayan liranın dolar karşısında 24-25 seviyelerine ulaşabileceğini tahmin etmişti. Goldman Sachs'ın hesaplamaları, piyasanın liranın önümüzdeki on iki ay içinde %50 zayıflayacağını fiyatladığını gösteriyordu.

Pazartesi günü liranın volatilite göstergeleri düşerek kısa vadede stabil kalabileceğini gösterdi.

Capital Economics'in yardımcı ekonomisti James Reilly bir notunda, "Politika yapıcıların ikinci tur seçimleri öncesinde istikrarı sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarından şüpheleniyoruz" dedi ve ekledi:

"Ancak bundan sonra lira üzerindeki kontrollerini kademeli olarak gevşeteceklerini ve ABD doları karşısında (nispeten) yumuşak bir değer kaybına izin vereceklerini düşünüyoruz."

İlgili Haberler