Dolar enflasyon endişeleriyle 5 haftanın en yüksek seviyesini gördü

Dolar enflasyon endişeleriyle 5 haftanın en yüksek seviyesini gördü

Dolar yurtiçindeki enflasyon endişeleri ve küresel büyüme kaygılarının etkisiyle başlıca rakipleri karşısında son beş haftanın en yüksek seviyesine çıkarken, Fed'in bu yıl içinde faiz oranlarını düşüreceği beklentisiyle kazançları sınırlandı.

A+A-

Türk lirası, hafta sonu yapılan seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından son iki ayın en düşük seviyesine gerilerken Tayland bahtı, Tayland'da muhalefetin hafta sonu yapılan seçimlerde de ordu müttefiki partileri yenilgiye uğratmasının ardından %1'e yakın bir yükseliş gösterdi.

Dolar, ABD'li tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentilerine ilişkin bir anketin 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından yükselen Hazine getirilerinden destek aldı ve Fed'in gelecek ay olası bir faiz artırımını tekrar gündeme getirdi ve traderlar bu olasılıkları %11,5 olarak belirledi.

ABD hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borçlanma limitinin yükseltilmesine ilişkin borç tavanı açmazına dair endişeler de güvenli liman olan dolara bir miktar destek sağladı.

"Fed artık aradan çekildiğine göre, ABD'de enflasyon beklenenden daha düşük geldi. Bence piyasalar Fed'in görünümü konusunda oldukça (rahat). Şimdi odak noktası borç tavanı ve 'X tarihinin' ne zaman olacağı ve potansiyel olarak bir kapanma durumuna girip girmeyecekleri" dedi.

Ancak, Mart ayında Silicon Valley Bank'ın çöküşüyle tetiklenen bölgesel ABD kredi kuruluşlarının hisselerindeki düşüşün ardından politika yapıcıların ABD'deki kredi koşullarını hafifleteceği beklentisiyle Temmuz ayından yılsonuna kadar piyasada faiz indirimleri fiyatlanmaya devam ediyor.

Bu durum, ortak para biriminin seansın başlarında son beş haftanın en düşük seviyesi olan 1,08445$'a gerilemesinin ardından, Euro'nun %0,19'luk bir artışla 1,08695$'a yükselmesine neden olan dolardaki kazançları sınırladı.

Sterlin %0,2 artışla 1,24725$ seviyesine yükseldi.

Aussie %0,62 artışla 0,6683$'a yükselirken, kivi %0,45 değer kazanarak 0,6219$ oldu.

Goh, "Borç tavanı konusundaki belirsizliği ortadan kaldırırsanız, duyarlılık dolar karşısında düşüşe geçiyor," dedi.

Asya'da Çin, ithalat ve enflasyon da dahil olmak üzere bir dizi hayal kırıklığı yaratan ekonomik verinin iç talebin durgunluğuna işaret etmesinin ardından küresel durgunluğa ilişkin endişelerin merkezinde yer alıyor. Salı günkü perakende satış raporundan daha fazla kanıt gelebilir.

Çin yuanı Pazartesi günü offshore işlemlerde dolar başına 6,9749 ile son iki ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra kayıplarını hafifçe azaltarak 6,9633 seviyesine indi.

Çin Merkez Bankası Pazartesi günü yedi günlük ters repo faiz oranını değiştirmeyerek %2'de tuttu.

Para birimini altı büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi, Asya'daki erken işlemlerde 10 Nisan'dan bu yana ilk kez 102,75'e ulaştı, ancak daha sonra %0,11 düşüşle 102,58'e geriledi.

Endeks geçen hafta %1,4 oranında yükselmiştir.

10 yıllık Hazine tahvili Tokyo'da çok az değişerek %3,485 civarında seyretti.

Bu durum, ABD'nin uzun vadeli getirilerine ters yönde hareket etme eğiliminde olan yen üzerindeki baskıyı sürdürdü. Japon para birimi dolar başına 136,27'ye kadar düştü ve en son %0,3 düşüşle dolar başına 136,17 seviyesindeydi.

Dolar, 10 Mart'tan bu yana ilk kez 19,70 seviyesine yükseldikten sonra en son %0,28 artışla 19,635 TL'den işlem gördü.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tahminlerin üzerinde bir performans göstererek rakibine büyük bir fark atması ancak salt çoğunluğu sağlayamaması üzerine ikinci tur oylamaya gidiyor.

ABD para birimi Tayland'daki kara ticaretinde %0,72 düşüşle 33,735 baht'a geriledi ve daha önce %0,92'ye kadar düştü.

Tayland'ın muhalefet partileri Pazar günü çarpıcı bir seçim zaferi elde etti, ancak askeri cunta tarafından yazılan parlamento kurallarına göre bir sonraki hükümeti kurup kurmayacakları kesin değildi.

Mizuho Bank ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, "'Goldilocks' sonucunun ima ettiği siyasi istikrar (Tayland bahtı) rallisini körüklüyor gibi görünüyor" dedi ve ekledi:

"Move Forward ve Pheu Thai'nin zaferi beklentileri boşa çıkarmadı ve özel sektörün canlanmasına ilişkin ekonomik iyimserliği destekledi."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler