Şeker Yatırım, Akbank hisse tavsiyesini değiştirmedi

Şeker Yatırım, Akbank hisse tavsiyesini değiştirmedi

Şeker Yatırım, Akbank için 8,05 TL hedef fiyatını ve 'al' tavsiyesini korudu

A+A-

Şeker Yatırım, Akbank için 8,05 TL hedef fiyatını ve 'al' tavsiyesini korudu. Şeker Yatırım'ın konuya ilişkin raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Akbank 2Ç21 solo finansal sonuçlarında beklentilerin üzerinde 2,105  milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %4 artış). Açıklanan net  kar rakamı bizim 1,882 milyon TL olan tahminimizin ve 1,995 milyon TL  olan piyasa beklentisinin %12 ve %6 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın 6 aylık karı 4,132 milyon TL olup geçen yıla göre %43 artarak %13,1 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.

Beklentilerden iyi gelen net faiz gelirleri ve diğer karşılıklar ile  beklentimizden düşük gelen diğer bankacılık gelirleri sebebiyle  bankanın net kar rakamı beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Efektif vergi oranı 2Ç21'de %31 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kredi mevduat makasında toparlanma, net ücret ve komisyon gelirlerinde  yıllık bütçe üstü performans gelişimi, TL kredilerde devam eden pazar  payı artışı, 523 milyon TL ticari zarar, tahsilatlarda devam eden  güçlü performans, ikinci grup kredilerde artış ve kredi karşılık  oranlarında artış çeyreğin ana unsurlarıdır.

2Ç21 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde  hafif pozitif bir etki bekliyoruz. Banka 2021 bütçesinde değişikliğe  gitmemiştir.

TL kredilerde %20 büyüme ve net faiz marjında 20 baz puan daralma  beklentileri için aşağı yönlü risk, ücret ve komisyon gelirleri (Yüksek %10 büyüme) bütçesi için ise yukarı yönlü risk bulunmaktadır.

Ancak Tüfe endeksli tahvil gelirleri marjlar için aşağı yönlü risk  olasılığını azaltabilir. Yılın ikinci yarısında kredi mevduat  makasında toparlanma öngörülüyor. Kredi riski maliyetinin ise 100-150  baz puan seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Hisse için 8,05 TL olan hedef fiyatımızın %58 artış potansiyeli  bulunmaktadır. “AL” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2021T 3,1x F/K ve 0,4x F/DD çarpanlarıyla ve %12,7 ortalama özkaynak getirisiyle işlem  görmektedir.

Marjlarda hafif toparlanma, net faiz marjı beklentilerinde aşağı yönlü  risk. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş çekirdek net faiz marjı çeyreksel bazda 34 baz puan artarak %2,7 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Tüfe endeksli tahvil gelirlerindeki artış (%59) marjları olumlu  etkilemiştir. Swap fonlama maliyetleri ise swap kullanımının artması  ve artan fonlama maliyetleri nedeniyle çeyreksel bazda %38 artmıştır. Kredi-mevduat makası çeyreksel bazda 60 baz puan artmıştır ve yılın  ikinci yarısında daha da kuvvetlenmesi beklenmektedir.

Net ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık güçlü performans. 1Ç20’deki  güçlü performansın ardından ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel  bazda %5 gerilemiş, yıllık bazda ise kuvvetli %22 artmış ve bütçe  beklentisinin üzerinde bir performans göstermiştir.

TL kredilerde devam eden pazar payı artışı. Bankanın TL kredileri  çeyreksel bazda %4,2 büyüyerek özel bankaların %2,9 çeyreksel büyüme  performansının üzerinde kalmıştır. Tüketici kredilerindeki büyüme 1Ç21’deki %11 seviyesinden %7,7 seviyesine gerilemiştir. YP krediler (dolar bazında) çeyreksel bazda %2,8 azalmıştır. Toplam 21 milyar TL  kredinin ödemesi ertelenmiştir.

TGA rasyosunda azalma, tahsilatlarda devam eden kuvvetli performans. TGA rasyosu, çeyreksel bazda 30 baz puan azalarak %6,1 seviyesine  gerilemiştir. (Bütçe: <%6).

Kredi riski maliyeti bütçe beklentisinin oldukça altında, ikinci aşama  kredilerinin ağırlığında yüksek artış. Bankanın ikinci aşama  kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı çeyreksel bazda 180 baz  puan artarak %12,3 seviyesine yükselmiştir. İkinci aşama beklenen  zarar karşılık oranları ise 80 baz puan azalarak %16,1 seviyesine  gerilemiştir. Üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranı 150 baz puan  artarak %65,2 seviyesine yükselmiştir. Yeniden yapılandırılan  kredilerin krediler içindeki ağırlığı da 110 baz puan artarak %9,0  seviyesine ulaşmıştır.

Toplam kredi riski maliyeti (net) 22 baz puan azalarak 79 baz puan  seviyesinde gerçekleşmiştir. Kur etkisinden arındırıldığında ise 64  baz puan seviyesindedir ve bütçe beklentisi olan 200 baz puan  seviyesinin oldukça altında gerçekleşmiştir. Banka yönetimi toplam  kredi riski maliyetinin (net) 2021 yıl sonunda 100-150 baz puan  seviyelerine gerileyebileceğini öngörmektedir.

Güçlü sermaye tabanı. Bankanın ana sermaye yeterlilik rasyosu yeni  katkı sermaye ihracının da desteği ile çeyreksel bazda 100 baz puan  artarak %22,2 seviyesine ulaşmıştır. Çekirdek sermaye yeterlilik  rasyosu ise 20 baz puan zayıflayarak %17,8 seviyesine gerilemiştir  ancak 12,1% minimum sermaye gerekliliğinin üzerindedir."