S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones yükselişi için kaynaklar tükendi

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones yükselişi için kaynaklar tükendi

Son haftalarda yatırımcılarının yüzünü güldüren ABD borsalarında aşağı yönlü risk büyüyor. Bunun en önemli sebebi yükseliş için herhangi bir nedenin kalmaması ve itici bir gücün olmaması.

A+A-

Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik veriler daha iyi olamazdı. Kullanılmış arabalardan bakkaliye ürünlerine kadar her şeyin fiyatlarını takip eden tüketici fiyatları endeksi Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin en yavaş artışını gösterdi. Toptan eşya fiyatlarındaki enflasyon daha da geriledi. Haziran ayında depolar, fabrikalar, çiftlikler ve enerji üreticileri tarafından alınan fiyatları ölçen bir endeks, Ağustos 2020'den bu yana en yavaş hızda yükseldi.

Bu raporlar, geçtiğimiz yıl yatırımcıların en büyük korkularından biri olan enflasyonun hafiflemesine yardımcı olacak. Fed, enflasyonu dizginlemeye çalışmak için faiz oranlarını hızla yükseltiyor. Birçok para yöneticisi Fed'in bu hamlesinin bir resesyona yol açacağından endişe ediyor. Çünkü faiz oranları yükseldiğinde borç para almanın maliyeti de artıyor. Bu da tipik olarak tüketicilerin ve işletmelerin harcamalarını ve işe alımlarını yavaşlatır ve genellikle ekonominin gerilemesine neden olur.

Fed'in enflasyonu pandemi öncesi seviyelere getirmesi ne kadar uzun sürerse resesyon ihtimali de o kadar artıyor. Ancak enflasyonun yeterince hızlı düşmesi halinde yatırımcılar Fed'in ekonomik genişlemeye dokunmadan faiz artışlarını tamamlayabileceğine inanıyor.

Piyasalar da tam olarak bunu fiyatlıyor gibi görünüyor.

S&P 500 geçtiğimiz hafta %2,4 yükselerek son bir ayın en büyük kazancını elde etti. Endeks bu yıl %17 artış gösterirken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Composite %35 yükseldi.

ABD tahvillerinde sert düşüş

Mortgage oranlarından öğrenci kredilerine kadar her şeyin belirlenmesine yardımcı olan 10 yıllık ABD Hazine bonosunun getirisi, bir önceki hafta %4,047 iken Cuma gününü %3,818'de tamamladı. Bu, Mart ayından bu yana bir haftalık en büyük düşüşe işaret ediyor.

Hirtle Callaghan'ın baş yatırım yetkilisi yardımcısı Brad Conger, "Hepimiz bir kasırga olacağını düşündük ama henüz gelmedi" dedi.

Önümüzdeki hafta yatırımcılar, perakende satışlar ve mevcut ev satışlarına ilişkin yeni verilerin yanı sıra Morgan Stanley, United Airlines Holdings ve Tesla gibi şirketlerin kazançlarına bakacak.

Ekonominin bazı bölümlerinin yavaşladığı inkar edilemez. Örneğin konut piyasası soğudu. National Association of Realtors'a göre ülke genelinde satılan mevcut evlerin medyan fiyatı Mayıs ayında bir önceki yıla göre %3,1 düşerek 2011'den bu yana en büyük düşüşü yaşadı. İmalat sanayi de zayıfladı. Ay başında, Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nden gelen veriler imalat sektöründeki faaliyetlerin Haziran ayında art arda sekizinci ay daraldığını gösterdi.

Ancak şu ana kadar genel ekonominin resesyondan kurtulduğu da bir gerçek. ABD'nin en büyük bankaları, tüketicilerin ve işletmelerin ikinci çeyrekte harcama yapmaya ve borç almaya devam etmeleri sayesinde Cuma günü beklenenden daha iyi sonuçlar açıkladı.

Genel olarak iyi ekonomik haberler piyasanın yükselişini sürdürmesini sağladı. Conger, "Kazançlar dirençli ve enflasyon daha az sorun teşkil ediyor. Bu iki şeyi bir araya getirdiğinizde piyasa yükselmedi gerektiği çok açık." dedi.

Yatırımcılar ve analistler, Fed'in yatırımcıların şu anda beklediği gibi faiz oranlarını sadece bir kez daha artırması ve ekonominin ilerlemeye devam etmesi halinde, piyasaların tırmanmak için daha fazla alana sahip olabileceğini söylüyor.

O zaman ne yanlış gidebilir ki? Spouting Rock Asset Management baş stratejisti Rhys Williams, Fed'in enflasyonun para politikasını sıkılaştırmayı durduracak kadar düşmediğine karar vermesi ve Temmuz ayından sonra faiz oranlarını artırmaya devam etmesi piyasaları karıştırabilir.

Williams, "Açıkçası piyasa enflasyonun zirve yaptığını, Fed'in dikiz aynasından baktığını ve artan haberlerin daha iyi olmaya devam edeceğini söylüyor ancak veriler Fed'in bir süre daha devam etmek zorunda kalabileceğini gösteriyor" dedi.

Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Mayıs ayında bir önceki yıla göre %3,8 arttı. Bu, son iki yılın en yavaş hızıydı ancak yine de merkez bankasının %2'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerindeydi.

Resesyon geliyor

Bir diğer risk de ekonomik ivmenin duraklaması. Tahvil piyasasının getiri eğrisi ve Conference Board'un öncü ekonomik endeksi gibi bazı göstergeler aylardır tarihsel olarak resesyon sinyali veren seviyelerde seyrediyor. 

Albion Financial Group'un baş yatırım yetkilisi Jason Ware, resesyonla ilgili olarak "Hala gelmekte olduğunu düşünüyoruz. Bir gerileme muhtemelen şirket karlarını vuracak ve hisse senetlerini bir kez daha düşürecektir" şeklinde konuştu.

ABD hisse senetlerinin yükselmek için nedeni yok

Bazı yatırımcıların en büyük endişesi, hisse senedi fiyatlarını yükseltmeye devam etmek için nedenlerinin tükenmesi.

Conger, bu noktada piyasanın iyi haberleri çoktan fiyatlamış gibi göründüğünü, enflasyonun yatırımcıların korktuğundan daha az sorun teşkil ettiğini ve ekonomik büyümenin aynı zamanda yatırımcıların beklediğinden daha dirençli olduğunu söyledi.

Conger "Piyasanın daha da yüksek seviyelere çıkmasını neyin sağlayacağını görmek zor" diye ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler