S&P 500 hisseleri artık çok mu pahalı? Goldman Sachs'tan ciddi uyarı

S&P 500 hisseleri artık çok mu pahalı? Goldman Sachs'tan ciddi uyarı

S&P 500 Hisseleri "Muhteşem Yedili" Gibi Pahalı mı? Goldman Sachs Uyarıyor

A+A-

Goldman Sachs analistleri, S&P 500 endeksindeki ortalama hissenin aşırı değerli hale geldiğini ve tarihe geçen "Muhteşem Yedili" senaryosuna benzediğini açıkladı. Analistlere göre, bu durum, Ekim 2022'den bu yana süren yükselişin yakın zamanda sona ereceği anlamına gelmese de, yüksek değerlemelerin genellikle sonraki aylarda düşük getirilerle sonuçlandığına işaret ediyor.

FactSet verilerine göre, yıl başından bu yana ağırlıklandırılmamış S&P 500 endeksinin (XX:SP500EW) yıllık kazanç çarpanı, Goldman Sachs'ın "adil değer" olarak gördüğü seviyenin %13 üzerinde artarak 17 katına ulaştı.

Goldman Sachs, geçmişe ait verileri inceleyerek yüksek değerlemelerin %10 aşım sınırını geçtikten sonra bile devam edebileceğini, endeksin tipik olarak bu zirveye ulaşmasının dört ay sürdüğünü ve mevcut durumda bunun Şubat ayında gerçekleştiğini belirtiyor.

Analize göre, yüksek değerlemeler genellikle kendi başlarına piyasa satışına yol açmıyor ve ortalama on ay boyunca devam ediyor. Geçmişte kazanç artışı yüksek değerlemeleri dengelemiş olsa da, ekonomik durgunluklar tarihsel olarak piyasa düzeltmelerini tetiklemiş durumda.

Yüksek değerlemelerin önemli bir etkisi ise düşük getiriler. Goldman Sachs, ağırlıklandırılmamış endeksin aşırı değerli sınırını aştıktan sonraki ortalama altı aylık getirisinin %2'ye gerilediğini belirtiyor.

Geleneksel S&P 500 endeksi piyasa değeri bazlı ağırlıklandırmaya sahipken, ağırlıklandırılmamış versiyon her bir şirkete eşit ağırlık veriyor. Bu nedenle geleneksel endeks büyük şirketlerden daha fazla etkileniyor.

"Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan hisselerdeki sert yükselişlerin etkisiyle geçen yıl piyasa değeri bazlı endeks, ağırlıklandırılmamış olanı geride bıraktı. Ancak 2024'ün başından bu yana ağırlıklandırılmamış endeks daha iyi bir performans sergiledi.

Ağırlıklandırılmamış hisse senetlerindeki son yükselişe rağmen, FactSet verilerine göre piyasa değeri bazlı endeks hala daha yüksek bir çarpana sahip ve yatırımcılar şu anda şirketlerin 2024 yılındaki tahmini kazançlarının yaklaşık 21 katı değerinde işlem yapıyor.

Pazartesi günü piyasalar genelde aşağı yönde hareket etti. Hem ağırlıklandırılmış hem de ağırlıklandırılmamış S&P 500 endeksleri ile Dow Jones Industrial Average yeni çeyreğe negatif bölgede başlamaya hazırlanıyor. Geleneksel S&P 500 ve Dow Jones küçük bir düşüş yaşarken, Nasdaq Composite ise sınırlı bir artışla güne başladı.

İlgili Haberler