S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones 2023'ün ikinci yarısında nasıl seyredecek?

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones 2023'ün ikinci yarısında nasıl seyredecek?

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri yükseliyor, ilk yarıda büyük bir kazanç elde etmeye doğru ilerliyor. Tarih bunun 2023'ün geri kalanı için ne anlama geldiğini söylüyor.

A+A-

ABD hisse senedi piyasası 2023'ün ilk yarısının sonuna doğru iyi bir performans gösterdi ve büyük sermayeli gösterge endeksi S&P 500 bu yıl şimdiye kadar %13'ten fazla yükseldi.

Fundstrat Global Advisors'ın kurucusu Thomas Lee'ye göre, geçmiş herhangi bir gösterge ise, yatırımcıların önümüzdeki altı ay için daha da iyimser olmak için nedenleri olabilir.

Fundstrat'ın verilerine göre, S&P 500 1950'den bu yana yılın ilk yarısını %10'un üzerinde bir artışla tamamladığı 22 örnekte, ikinci yarı için medyan getiri %82'lik bir kazanma oranıyla %8.

S&P 500'ün bir önceki yılı ekside kapattığı ancak bir sonraki yılın ilk yarısında %10'un üzerinde bir kazanç kaydettiği dokuz örnek arasında, ikinci yarı için medyan getiri %89'luk bir kazanma oranıyla %12. Lee, Pazartesi günkü bir notunda, bunun göstergenin 2023'ü 4.900 civarında bitirebileceği anlamına geldiğini söyledi.

S&P 500 Pazartesi günü yaklaşık 20 puan ya da %0,4 değer kaybederek 4.329 seviyesine geriledi. Cuma günü, beş haftalık kazanma serisini sona erdirdi ve Mart ayında Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünden bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti, bu da üç aylık bir rallinin en azından bir duraklama için uygun olabileceğini gösteriyor.

O halde soru şu: Finansal piyasalar hala yüksek faiz oranları, resesyon korkuları ve hala dar olan piyasa genişliği gibi önemli zorluklarla karşı karşıyayken ralli nasıl devam edebilir?

Mart ayında bankacılık sektöründe yaşanan dalgalanma, güvenli liman olarak görüldükleri ölçüde Büyük Teknoloji hisselerine hücumu ateşlediğinden, ABD borsasının bu yılki toparlanmasına megacap teknoloji hisseleri öncülük etti. Yapay zeka çılgınlığı, Fed'in faiz artışlarına ara vereceği beklentisi ve Kongre'deki borç tavanı anlaşmasının çözüme kavuşturulmasının ardından teknoloji hisselerindeki yükseliş eğilimi ikinci çeyreğe de taşındı.

Lee konuyla ilgili şu "Enflasyonist baskılar konsensüsün beklediğinden daha hızlı düşecek ve böylece Fed finansal koşulların gevşemesine izin verecek. Bu durum 2023'te belirginleşti ve konut ve otomobillere ilişkin ileriye dönük tedbirler bunun ivme kazanacağına işaret ediyor" diye yazdı .

Bu arada Lee, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana 2020'deki küresel kilitlenmeler, 2021'de başlayan tedarik zinciri ve enflasyon baskısı ve Fed'in 2022'de başlayan agresif parasal sıkılaştırma kampanyası da dahil olmak üzere "bir dizi ters rüzgardan" kurtulan teknoloji hisselerinin hızlı toparlanmasına işaret etti.

Lee, Fundstrat'ın verilerine göre Meta hisselerinin Kasım 2022'deki 88 $'lık düşük seviyeden 288 $'a yükselmesinin 225 gün sürdüğünü, buna karşılık 2015-2020 yılları arasında hisselerin aynı seviyeye yükselmesinin 1.888 gün sürdüğünü belirtti.

Lee ve ekibi, 2023'ün ikinci yarısında güçlü kazançlar görmeye devam ediyor ve piyasadaki genişlemenin S&P 500'ü yıl için %20'den fazla yükselterek 4.750'de bitirmesini bekliyor.

ABD hisse senetleri, Rusya'daki kısa süreli silahlı isyanın jeopolitik gerilimlere ilişkin belirsizlikleri artırmasının ardından Pazartesi gününü yatay ya da hafif düşüşle tamamlarken, yatırımcılar hala dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının agresif faiz artırımlarıyla küresel ekonomileri resesyona itip itmeyeceğini tartıyor.

İlgili Haberler