S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones düşüşle haftaya başladı

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones düşüşle haftaya başladı

New York borsası güne satıcılı başladı. Dow Jones endeksi yüzde 0.2, S&P 500 endeksi yüzde 0.4 ve Nasdaq endeksi yüzde 0.6 geriledi.

A+A-

New York borsası güne satıcılı başladı. Açılışın ardından, Dow Jones endeksi yüzde 0.2, S&P 500 endeksi yüzde 0.4 ve Nasdaq endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Deniz Yatırım analizi

Yeni haftaya ABD’de Başkanlar Günü tatili sebebiyle kapalı olan piyasalar ve düşük volatilite ile başladı. Yapay zeka destekli teknoloji temasının hakim olduğu piyasalarda bu haftanın en önemli olayı Çarşamba piyasa kapanışı sonrası açıklanacak olan Nvidia (NVDA) bilançosu olacak.  Nvidia’nın piyasa değeri, S&P 500 içindeki enerji sektörü toplamından daha yüksek bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Ayrıca yine S&P 500 endeksinde teknolojinin sektör ağırlığı yaklaşık %30 seviyesinde. Bu açıdan bakıldığında NVDA bilançosunun piyasalar için önemi daha net anlaşılabilir.

Yapay zeka temalı teknoloji hisselerinin genel itibariyle borsa performanslarını temsil ettiği şu durumda kazanç çağrılarında “yapay zeka” atıfları kısmen azaldı. 2023’ün 3. çeyrek kazanç çağrılarında yaklaşık 750 kez yapay zeka temasından bahsedilmişken 2024’te şu ana kadar bu atıflar yaklaşık 200’e kadar düşmüş durumda. Hala 2022’deki atıfların çok üzerinde olan bu istatistiği yapay zekaya olan ilginin azaldığına dair bir fikre dikkat çekmek için değil, piyasalarda yarattığı coşkunun aynı hızla devam edip etmeyeceğine dair bir beyin fırtınası geliştirmek için paylaşmak istedik. Uzun bir tatil sonrası Asya piyasaları ise haftaya düşük risk iştahı ile başladı. Çin’in 5 yıllık kredi faiz oranında 25 baz puanlık indirimi piyasalar tarafından çok coşkulu karşılanmadı.

Japon Yen’indeki kayıplara karşılık Japon endeksi ise en yüksek seviyeleri test etmeye devam ediyor. Dolar endeksindeki yükseliş GBP ve EURO’nun da USD karşısında kayıplarını artırdı ve Avrupa ile İngiltere endeksleri geçtiğimiz hafta ABD endekslerinden daha iyi performans sergiledi.

Kızıldeniz’deki jeopolitik riskler devam ederken petrol fiyatları yaklaşık son üç ayın zirvelerini test ediyor ancak beklenenden daha iyi hava koşulları ve mevcut arz bolluğu sebebiyle doğal gaz fiyatları keskin düşüşünü sürdürmeye devam ediyor.

İlgili Haberler