S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones haftanın ilk işlem günü yükselişle kapandı

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones haftanın ilk işlem günü yükselişle kapandı

New York borsasında endeksler günü %1'in üstünde yükselişle tamamladı

A+A-

New York borsası Fed kararı öncesi haftanın ilk işlem gününü yükselişle kapattı. Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de %1'in üzerinde artışla kapanarak bir önceki haftanın satışlarından geri döndü. Microsoft, Amazon.com ve Apple liderliğindeki faiz oranına duyarlı mega hisse senetleri en fazla yükselişi sağladı.

New York'taki Wealthspire Advisors'ın kıdemli başkan yardımcısı Oliver Pursche, "Bugün bir kazanç toparlanması yaşanıyor. Piyasa aşırı satıldı ve gerçek şu ki kazançlar oldukça iyiydi, ABD ekonomisi ilerlemeye devam ediyor ve muhtemelen dördüncü çeyrekte ve gelecek yılın ilk bölümünde de böyle olacak." dedi.

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu, S&P 500'deki şirketlerin 251'inin raporlamasıyla yarıya ulaştı. LSEG'e göre bunların %78'i Wall Street tahminlerini aştı.

Analistler, Ekim ayı başında görülen yıllık %1,6'lık büyümeye kıyasla belirgin bir iyileşme göstererek, toplamda üçüncü çeyrekte yıllık %4,3'lük S&P 500 kazanç büyümesi bekliyor.

Pursche, yatırımcıların "daha az karamsarlık" gösterdiğini de sözlerine ekledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Birinci ve ikinci çeyrek görüşmeleri daha olumsuz bir tona sahipti. Faiz oranları, Fed politikası ve bir türlü gelmeyen resesyonla ilgili endişeler vardı."

Önümüzdeki hafta, Caterpillar Inc (CAT.N), Apple Inc , Pfizer Inc (PFE.N) ve Starbucks Corp (SBUX.O) sonuç açıklaması beklenen yüksek profilli şirketler arasında yer alıyor.

Salı günü Federal Açık Piyasalar Komitesi'nin (FOMC) iki gün sürecek para politikası toplantısı için bir araya gelmesi ve toplantının Fed fonları hedef oranının %5,25-%5,50 seviyesinde tutulması kararıyla sonuçlanması bekleniyor.

Yatırımcılar, merkez bankasının faiz oranlarına ilişkin izleyeceği yola dair ipuçları elde etmek için açıklamayı ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın soru-cevap oturumunu dikkatle inceleyecek.

Pursche, "Fed faiz artırımlarının ekonomi üzerindeki kümülatif etkilerini görmek istiyor ancak enflasyon %3'ün üzerinde olduğu sürece ihtiyatlı davranarak aşırı faiz artırımına hazır olduklarını da söylediler" dedi.

Nikkei'nin haberine göre, İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları da bu hafta faiz kararlarını açıklayacak ve İngiltere Merkez Bankası getiri eğrisi kontrolü (YCC) çerçevesinde yeni bir ayarlama yapmayı değerlendirecek.

Bu hafta yakından takip edilen ekonomik veriler, Cuma günü açıklanacak olan ABD Çalışma Bakanlığı Ekim ayı istihdam raporu ile doruğa ulaşacak.

İsrail-Hamas çatışmasından kaynaklanan jeopolitik çekişmeler ve Hazine getirilerindeki artış son haftalarda hisse senetleri üzerinde baskı yarattı ve gösterge S&P 500'ü (.SPX) Temmuz ayındaki gün içi en yüksek seviyesinden yaklaşık %10 aşağı çekti.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) %1,58 artışla 32.928,96'ya, S&P 500 %1,20 artışla 4.166,82'ye ve Nasdaq Composite %1,16 artışla 12.789,48'e yükseldi.

S&P 500'ün 11 ana sektörü de seansı yeşil renkte tamamlarken, iletişim hizmetleri (.SPLRCL) %2,1'lik artışla en büyük yüzde kazancını elde etti.

McDonald's (MCD.N), tüketiciler devam eden enflasyon baskılarıyla mücadele ederken daha uygun fiyatlı yiyeceklerine olan talebin etkisiyle beklenenden daha iyi çeyrek sonuçları bildirdi. Şirketin hisseleri %1,7 değer kazandı.

Onsemi (ON.O), çip üreticisinin elektrikli araçlara yönelik talebin yavaşlaması nedeniyle dördüncü çeyrek gelirinin zayıf olacağını tahmin etmesinin ardından %21,8 değer kaybetti.

Western Digital Corp (WDC.O), şirketin kendisini iki bağımsız halka açık şirkete ayırma planlarını açıklamasının ardından %7,3 sıçradı.

Realty Income (O.N), Spirit Realty Capital (SRC.N) tarafından 9,3 milyar dolar değerinde bir hisse senedi anlaşmasıyla satın alınacağını duyurmasının ardından %5,7 değer kaybetti. Spirit Realty Capital %7,9 yükseldi.

NYSE'de artan ihraçlar azalan ihraçları 2,15'e 1 oranında geride bırakırken, Nasdaq'ta 1,62'ye 1 oranı artan ihraçları destekledi.

S&P 500 52 haftanın en yüksek ve 44 en düşük seviyesini görmezken; Nasdaq Composite 14 yeni en yüksek ve 363 yeni en düşük seviyeyi kaydetti.

ABD borsalarındaki hacim, son 20 işlem gününde tam seans için 10,67 milyar ortalama ile karşılaştırıldığında 10,16 milyar hisse oldu.

İlgili Haberler