S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones için tehlike çanları

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones için tehlike çanları

Temerrütten kurtulan ABD'nin piyasaya süreceği tahvillerin, hisse senetlerini ciddi düzeyde olumsuz etkilemesi bekleniyor

A+A-

ABD'yi temerrüde düşmekten kurtaran yeni bir borç tavanı anlaşması sonrasında ABD hükümeti, ekonomiyi canlandırmak adına yoğun bir tahvil satışına girişiyor. Bu süreçte banka mevduatlarından önemli miktarda çekilme yaşanacağı öngörülüyor. Wall Street ise bu durumun piyasalar üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Borç limitinin artırılmasının etkileri, önceki benzer dönemlerde yaşanan finansal sıkıntıları bile geride bırakabilir. Öte yandan, Federal Rezerv'in para politikaları da banka rezervlerini aşındırıyor ve para yöneticileri, ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya.

JPMorgan Chase stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou, tahvillere olan talebin artmasının, hisse senetleri ve tahviller üzerindeki olumsuz etkileri artıracağını ve bu yılın genel performansını yaklaşık %5 düşüreceğini belirtiyor. Citigroup  makro stratejistleri de benzer bir değerlendirme yaparak, likidite çekilmesinin S&P 500'de iki ay içinde ortalama %5,4'lük bir düşüşe ve yüksek getirili kredi spreadlerinde 37 baz puanlık bir artışa neden olabileceğini ifade ediyor.

JPMorgan'ın tahminlerine göre, önümüzdeki yılın başında likiditenin 25 trilyon dolardan 1,1 trilyon dolara düşeceği öngörülüyor. Bu durum, her varlık sınıfını olumsuz etkileyebilecek nitelikte.

ABD Hükümeti, son aylarda kendini finanse etmek için olağanüstü tedbirler alıyor. Bu süreçte, Hazine'nin önümüzdeki dönemde 1 trilyon dolara kadar borçlanma yapabileceği belirtiliyor. Bu, özellikle bankaların Hazine bonolarına olan talebinin sınırlı olması nedeniyle, mevduat sahiplerinin Hazine tahvillerine yönelmesi ve böylece büyük bir yıkıma yol açabileceği endişesini de gündeme getiriyor.

Bazılarına göre, en iyi senaryo, bu tahvillerin para piyasası yatırımcıları tarafından satın alınması olabilir. Bu durumda, bankaların rezervlerinin zarar görmemesi bekleniyor. Ancak bu senaryonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda hâlâ belirsizlik var.

Öte yandan, Wall Street'e göre, bu durum bireysel hisse senetlerinin likiditesinin iyileşmesine rağmen, genel piyasalarda bir düşüşe neden olabilir. Barclays Plc'ye göre, yapay zeka kaynaklı artışa rağmen, hisse senetlerindeki durum genel olarak durağan.

Berenberg'in çoklu varlık stratejisi başkanı Ulrich Urbahn, "Hisse senetlerinde bir düşüş bekliyoruz" dedi ve "likidite boşalması nedeniyle volatilitenin artmayacağını" belirtti. Urbahn, "İç piyasadaki kötü koşullar, olumsuz öncü göstergeler ve likiditedeki düşüş, hisse senetleri piyasaları için olumlu etkiler yaratmıyor" şeklinde konuştu.
 

İlgili Haberler