S&P 500 şirketlerinin kar tahminleri revize ediliyor

S&P 500 şirketlerinin kar tahminleri revize ediliyor

New York borsasında son iki yıldır ilk kez kar tahminleri yükseltiliyor.

A+A-

New York borsasındaki şirketlere ait kar tahminleri analistler tarafından yukarı yönlü revize edilmeye başlandı. Yaklaşık iki yıl süren resesyon endişelerinin ardından, ekonomiye ilişkin artan iyimserlik Wall Street'in firmaların çeyrek dönem sonuçlarına ilişkin beklentilerine yansımasıyla analistler önümüzdeki aylarda şirket karları konusunda daha iyimser olmaya başladı

Cuma günü yayınlanan bir FactSet raporuna göre, bilanço sezonu geldiğinde üç aylık sonuçlara ilişkin beklentiler genellikle düşme eğiliminde olsa da, analistler son iki ayda kar tahminlerini iki yıldır ilk kez yükseltti.

Rapora göre, herkes iyimser değil ancak Temmuz ve Ağustos aylarında Wall Street analistleri S&P 500 Endeksi SPX'teki 500 şirket için üçüncü çeyrek hisse başına kazanç tahminlerini artırdı.

FactSet Kıdemli Kazanç Analisti John Butters raporda, "Aslında bu çeyrek, 2021'in 3. çeyreğinden bu yana bir çeyreğin ilk iki ayında aşağıdan yukarıya EPS tahminindeki ilk artışa işaret etti" dedi.

Butters, üçüncü çeyrek hisse başına kazanç tahminlerinin 30 Haziran'dan 31 Ağustos'a kadar %0,4 oranında arttığını söyledi. Dördüncü çeyrek tahminleri de bu dönemde %0,6 oranında arttı.

Şirketlerin kazanç tarihleri yaklaştıkça, iyimser tahminlerin azalması ve finansal gerçeklerin ortaya çıkmasıyla bu tahminler genellikle düşme eğiliminde oluyor. Ancak Federal Rezerv kısa süre önce artık bir durgunluktan ziyade "gözle görülür bir yavaşlama" beklediğini söyledi. Bazı analistler de Ağustos ayı istihdam raporunun, Fed'in tüketicilerin borçlanma ve harcama gücünü zayıflatmak ve enflasyonu düşürmek için bel bağladığı faiz artırım turlarına son vermek için tam da ihtiyaç duyduğu şey olduğunu söyledi.

FactSet raporu ayrıca, kazanç değerlendirmesi dökümlerinin analizine dayanarak, yöneticilerin durgunluktan daha az bahsettiklerini ortaya koydu. 15 Haziran'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar yapılan bu analiz, "S&P 500 şirketlerinin kazanç değerlendirmelerinde 'durgunluktan' bahsetme sayısının dört çeyrektir azaldığını" ortaya koydu.

Yine de JPMorgan analistleri kısa bir süre önce 2024 yılı için kolektif kurumsal kar görünümünün "fazla iyimser" olduğunu söylüyor. Daha düşüş eğilimli analistler ise resesyon beklentilerini gelecek yıla erteledi.

İlgili Haberler