S&P Mısır'ın kredi notunu çöp seviyesinin de altına düşürdü

S&P Mısır'ın kredi notunu çöp seviyesinin de altına düşürdü

Mısır'ın kredi notu S&P tarafından döviz sıkışıklığı nedeniyle daha da düşürüldü.

A+A-

Kuzey Afrika ülkesi Mısır, ciddi bir döviz sıkıntısıyla mücadele ederken Mısır'ın kredi notu bu ay ikinci kez düşürüldü. S&P Global Ratings, ülkenin kredi notunu B'den B-'ye düşürerek daha da düşük bir seviyeye indirdi, ancak görünümünü durağan olarak belirledi. Bu karar ülkeyi Bolivya, Angola ve Irak gibi ülkelerle aynı seviyeye getirdi.

Moody's Investors Service'in Ekim ayı başında Mısır'ın notunu bir kademe düşürerek Caa1'e çekmesinin ardından gelen bu hamle, Mısır tahvillerinde daha fazla satış yaşanmasına neden oldu. S&P'nin Mısır'a ilişkin notu şu anda Moody's'in bir kademe üzerinde bulunuyor.

S&P Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Not indirimi, parasal ve yapısal reformların uygulanmasında tekrar eden gecikmeleri yansıtıyor. Bu gecikmeler döviz piyasasındaki dengesizlikleri arttırmakta, sistemik bankaların net yabancı varlık pozisyonunu kötüleştirmekte ve kritik IMF ödemelerini ve diğer çok ve iki taraflı finansmanı geciktirmektedir." ifadelerine yer verildi.

S&P Nisan ayında Mısır'ın görünümünü negatife düşürmüş ve zengin Körfez Arap ülkelerindeki müttefiklerinin fon sağlamayı geciktirmesi ya da reddetmesi riskinin arttığını belirtmişti.

Cuma günü de bu endişesini yineledi ve Körfez ülkelerinin finansman kararlarında "koşulluluk ve ekonomik getiri elde etmeye" daha fazla önem verdiklerini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler