Starbucks satışları daralma belirtileri gösterdi bilanço beklentileri karşılamadı

Starbucks satışları daralma belirtileri gösterdi bilanço beklentileri karşılamadı

Starbucks, kahve ve soğuk içeceklerine olan talebin Çin satışları keskin bir şekilde toparlansa bile Kuzey Amerika ve uluslararası pazarlarda bazı daralma belirtileri göstermesiyle piyasa beklentilerinin altında bir performans sergiledi.

A+A-

Dünyanın en büyük kahvehane zinciri Starbucks, yeni içecekleri piyasaya sürerek ve ortalama müşteri satışlarını artırmaya yardımcı olan yiyecek seçeneklerini teşvik ederek daha genç ve daha zengin ABD müşteri tabanını hedefledi. Ancak Kuzey Amerika'da üç aylık işlemler sadece %1 artarak bir önceki çeyrekteki %6'lık artışa göre yavaşladı.

Ancak Starbucks Çin'de keskin bir toparlanma yaşadı ve karşılaştırılabilir satışlar üçüncü çeyrekte %46 arttı. Şirket yetkilileri yatırımcılarla yaptıkları görüşmede bu toparlanmanın beklentiler doğrultusunda olduğunu ve devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Araştırma şirketi M Science'ın ürün istihbaratı direktörü Sante Faustini III, Reuters'a verdiği demeçte "Bence Çin, hisseleri burada tutan şey" dedi.

Starbucks'ın hisseleri, kahve zincirinin Wall Street'in üç aylık kâr tahminlerini aşması ve tüm yıl kazanç artışı için görünümünü hafifçe yükseltmesine rağmen, mesai sonrası işlemlerde marjinal olarak düştü.

M Science'dan Faustini III, Kuzey Amerika karşılaştırılabilir satışlarındaki %7'lik artışı "hafif" olarak nitelendirirken, odak noktasının Çin satışlarındaki patlama olduğunu söyledi.

Starbucks, Çin'deki ortalama haftalık satışların bu çeyrekte düşük ila orta tek haneli rakamlar aralığında artacağını ve bunun da benzer bir karşılaştırılabilir satış büyümesine yol açacağını öngörüyor.

Ayrıca, ABD dışındaki en büyük pazarı olan ve 31,4 milyon ödül üyesine sahip Çin'deki müşteri sadakat programı için 20 milyondan fazla üyeye ulaştığını belirtti.

BofA Global Research analistleri, Starbucks satış trendlerinin genellikle metro verileriyle örtüştüğüne dikkat çekerek, metro yolculuklarıyla takip edilen Çinlilerin şehir içi seyahatlerinin bu çeyrekte yaklaşık %128 arttığını ve pandemi öncesi 2019 seviyelerine döndüğünü belirtiyor.

Genel olarak şirket, %15 ila %20 büyüme aralığının alt ucuna doğru olan önceki görünümüne kıyasla şimdi %16 ila %17 aralığında tam yıl kazanç büyümesi bekliyor.

Refinitiv'in anketine katılan 14 analistin %8,7'lik artış beklentisine karşılık, Wall Street'in %7 ila %9 aralığının üst sınırına yakın olan tüm yıl karşılaştırılabilir satış büyümesi tahminini korudu.

Starbucks yöneticileri yatırımcılara yaptıkları açıklamada, dördüncü çeyrekte evde kahve işinden kaynaklanan gelir baskısının devam etmesini ve birkaç ay süren fiyat artışlarının ardından son çeyrekte fiyat trendlerinin ılımlı olmasını beklediklerini söyledi.

Refinitiv IBES verilerine göre Starbucks'ın küresel karşılaştırılabilir satışları, analistlerin %11,8 artış beklentilerine kıyasla %10 arttı. Uluslararası segmentte aynı mağaza satışları %24 artarak %25,7'lik tahminleri de geride bıraktı.

Yine de şirket, 2 Temmuz'da sona eren çeyrekte, emtia maliyetlerindeki gevşemenin ücretler ve çalışanlara sağlanan faydalara yapılan yatırımlardaki artışın etkisini dengelemeye yardımcı olmasıyla, düzeltilmiş faaliyet marjını bir önceki yıldaki %16,9 seviyesinden %17,4'e yükseltti.

Kalemler hariç tutulduğunda, Starbucks hisse başına 1 dolar kâr açıklayarak analistlerin 95 sentlik ortalama tahminini aştı.

İlgili Haberler