Stellantis ve Samsung ABD'de ikinci akü fabrikasını kuruyor

Stellantis ve Samsung ABD'de ikinci akü fabrikasını kuruyor

Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Stellantis ile teknoloji devi Samsung akü fabrikası kurmak için anlaştı.

A+A-

Fransız-İtalyan otomobil üreticisi Stellantis ve Güney Koreli batarya üreticisi Samsung SDI, ABD'de elektrikli araç bataryaları üretmek üzere ikinci bir ortak girişim tesisi açmayı planladıklarını ve 2027 yılında üretime başlamayı hedeflediklerini belirtti.

Şirketler, işlemin hala sonuçlandırılması gerektiğini ve tesisin nerede kurulacağının inceleme aşamasında olduğunu söyledi. Ayrıca, tesise ne kadar yatırım yapılacağı ve kaç kişinin istihdam edileceği daha sonra açıklanacak. Tesisin ilk üretim kapasitesi 34 gigawatt saat (GWh) olacak.

Stellantis CEO'su Carlos Tavares yaptığı açıklamada, "Bu yeni tesis, on yılın sonuna kadar Kuzey Amerika pazarı için en az 25 yeni bataryalı elektrikli araç sunma yönündeki agresif hedefimize ulaşmamıza katkıda bulunacak" dedi.

Markaları arasında Peugeot, Jeep, Ram, Alfa Romeo, Citroen ve Opel bulunan Stellantis, 2030 yılına kadar Avrupa'da %100 elektrikli binek otomobil satışına ve ABD'de %50 elektrikli otomobil ve hafif kamyon karışımına ulaşmayı planladığını açıkladı. Bunu başarmak için yaklaşık 400 GWh batarya kapasitesini güvence altına almak istediğini söyledi.

Stellantis 2021 yılında, 2025 yılına kadar küresel olarak elektrikli araç üretimine ve yazılımına 35 milyar dolar aktarmayı planladığını açıkladı. Stellantis, ABD'deki ikinci batarya tesisinin şirketin hedeflerini destekleyen altıncı tesis olacağını söyledi.

Samsung SDI CEO'su Yoon-ho Choi yaptığı açıklamada, "İkinci tesis ABD pazarına girişimizi hızlandıracak" dedi.

Mayıs 2022'de Stellantis ve Samsung SDI, 2025'in ilk çeyreğinde Kokomo, Indiana'da açılacak olan ilk ortak batarya tesislerini kurmak için 2,5 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu tesis 23 GWh başlangıç kapasitesine sahip olacak ve sonunda 33 GWh'ye yükselecek.

Şirketler daha sonra Indiana fabrikasının 1.400 kişiye istihdam sağlayacağını ve yatırımın kademeli olarak 3,1 milyar dolara yükselebileceğini söyledi.

Stellantis ayrıca Güney Koreli LG Energy Solution ile Kanada'nın Ontario eyaletindeki Windsor kentinde ortak girişimle bir batarya tesisi inşa ediyor. Bu tesisin 2024 yılında açılması, 2.500 kişiye istihdam yaratması ve yıllık 45 GWh'in üzerinde üretim kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Nisan ayında Samsung SDI ve General Motors, ABD'de 2026 yılında açılacak ve yıllık 30 GWh kapasiteye sahip olacak bir ortak girişim batarya tesisi kurmak için 3 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu tesis de Indiana'da inşa edilecek ve 1.700 kişiye istihdam sağlayacak.

Otomobil üreticisinin ABD'deki saatlik işçilerini kapsayan yeni bir iş sözleşmesi için Stellantis ile müzakerelere başlayan United Auto Workers sendikası, GM, Stellantis ve Ford Motor tarafından inşa edilen bu ortak girişim tesislerindeki çalışanların sendika tarafından temsil edilmesini ve daha yüksek ücret ödenmesini istiyor.

Samsung SDI hisseleri Pazartesi günkü açıklamanın ardından kazançlarını genişletti ve gösterge KOSPI'daki %0,8'lik artışa karşılık %4,1'e kadar yükseldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler