Suç çeteleri Spotify üzerinden kara para aklıyor

Suç çeteleri Spotify üzerinden kara para aklıyor

Bir İsevç, yine bir İsveç şirketi olan Spotify üzerinden suç çetelerinin kara para akladığını ortaya çıkardı

A+A-

İsveç'te son yıllarda artan bombalama ve silahlı saldırıların arkasındaki suç çeteleri, para aklamak için sahte Spotify akışlarını kullanıyor.

İsveç gazetesi Svenska Dagbladet gazetesinde yer alan bir araştırma raporuna göre, suç şebekeleri birkaç yıldır uyuşturucu anlaşmaları, soygunlar, dolandırıcılık ve kiralık katillerden elde ettikleri parayı, çetelerle bağlantılı sanatçılar tarafından yayınlanan şarkıların sahte Spotify akışlarını ödemek için kullanıyor. Daha sonra platform tarafından yüksek sayıda yayın için ödeme alıyor ve böylece parayı aklıyorlar.

Gazete, edindiği bilgilerin Stockholm'deki farklı suç şebekelerinden dört çete üyesinin yanı sıra ismini vermek istemeyen bir polis müfettişi tarafından da doğrulandığını belirterek müfettişin "Bunun devam ettiğini yüzde 100 kesinlikle söyleyebilirim. Ben de bu işin içindeydim," dediğini aktardı.

Söz konusu kişi, çetesinin 2019 yılında, İsveç gangster rap'inin ülkede popüler hale geldiği ve müzik ödülleri kazanmaya başladığı dönemde, müzik yayın devi Spotify'ı kara para aklamak için kullanmaya başladığını söyledi.

Süreci anlatırken, çetelerin kirli paralarını bitcoin'e çevirdiğini, ardından kripto parayı bir İsveç şirketi olan Spotify'da sahte yayınlar satan kişilere ödeme yapmak için kullandıklarını söyledi.

Gazeteye göre İsveç'te bir milyon yayın yaklaşık 40,000 ila 60,000 kron (3,600 ila 5,400 ABD Doları) kazandırıyor.

İsmini vermek istemeyen araştırmacı polis memuru Svenska Dagbladet'e konuyu görüşmek üzere 2021 yılında Spotify ile temasa geçtiğini ancak şirketin kendisine geri dönüş yapmadığını söyleyerek "Spotify çeteler için bir banka makinesi haline geldi. Çeteler ve ölümcül şiddet arasında doğrudan bir bağlantı var" dedi.

Polis verilerine göre 2022 yılında İsveç'te 90 patlama ve 101 bombalama girişimi ya da bombalama hazırlığı vakasının yanı sıra 62'si ölümle sonuçlanan 391 silahlı saldırı kaydedildi.

Spotify AFP'ye yaptığı açıklamada manipüle edilmiş akışların "sektör çapında bir sorun olduğunu ve Spotify'ın bu sorunu ele almak için çok çalıştığını" belirterek, "Spotify'daki tüm akışların yüzde birinden daha azının yapay olduğu tespit edildi ve bunlar herhangi bir ödeme yapılmadan önce derhal hafifletildi" dedi.

İsveçli şirket, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan herhangi bir temastan haberdar olmadığını ve "platformun açıklanan şekilde geniş ölçekte kullanıldığını gösteren herhangi bir veri veya somut kanıt" bulmadığını söyledi.

İlgili Haberler