Suudi Arabistan ve Rusya arzı kısıyor petrol fiyatları tırmanıyor

Suudi Arabistan ve Rusya arzı kısıyor petrol fiyatları tırmanıyor

Suudi Arabistan, tek taraflı petrol üretim kesintisini bir ay daha uzatarak küresel ekonomiye ilişkin korkuların sürdüğü bir ortamda arzı kontrol altında tutmaya devam edecek. OPEC+ müttefiki Rusya da ihracata yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu.

A+A-

Devlet tarafından işletilen Suudi Basın Ajansı tarafından yayınlanan açıklamaya göre Suudi Arabistan, OPEC+ ile mutabık kalınan mevcut kısıtlamalara ek olarak bu ay başlatılan günde 1 milyon varillik azaltımı Ağustos ayına kadar sürdürecek ve daha da uzatabilecek. Ülke, son birkaç yılın en düşük seviyesi olan günde yaklaşık 9 milyon varil pompalayacak ve şimdiye kadar daha yüksek fiyatlar açısından minimum bir ödül olan satış hacimlerinden fedakarlık edecek.   

Açıklamanın ardından petrol vadeli işlemleri toparlandı ve Brent ham petrolü Londra'da öğlen saatleri itibariyle %0,9 artışla varil başına 76,12 dolara yükseldi.

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak basın servisi tarafından yayınlanan açıklamasında, Suudi Arabistan'ın bu çabasına Ağustos ayında petrol ihracatını günde 500,000 varil azaltacak olan Rusya'nın da destek vereceğini söyledi. Novak daha sonra ülkenin üretimini de bu miktarda azaltmayı hedefleyeceğini sözlerine ekledi.

Bu yıl şimdiye kadar Moskova, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa fon akışını sürdürme baskısıyla karşı karşıya olduğu için OPEC+ ile anlaştığı kesintiler konusunda ayak sürüdü.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, devlete ait WAM haber ajansına verdiği demeçte, 23 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakının amacının küresel petrol piyasalarında dengeyi sağlamak ve stoklarda birikmeyi önlemek olduğunu söyledi. BAE koalisyonun önde gelen üyesi.

Piyasa istihbarat şirketi Kpler Ltd'nin baş ham petrol analisti Viktor Katona, "Çok az yatırımcı güveni ve çok dar bir aralıkta seyreden işlemlerle karşı karşıya kalan Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini uzatmaktan başka seçeneği yoktu" dedi.

Çin'deki cansız talep, ham petrolün varilini Uluslararası Para Fonu'nun Suudi Arabistan'ın bütçesini karşılamak için ihtiyaç duyduğuna inandığı seviyenin altında, 76 dolar civarında sınırladı. Bu çerçevede, krallığın kesintilerinin uzatılması sürpriz olmadı ve Bloomberg anketine katılan neredeyse tüm tüccar ve analistler bu sonucu tahmin ediyordu.

Petrol fiyatlarının bu yıl yükselmesi bekleniyordu, ancak bunun yerine faiz oranları yükseldikçe ekonominin gücüne ilişkin korkular nedeniyle yaklaşık %11 düştü. Aralarında Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley'in de bulunduğu Wall Street tahmincileri, varil başına 100 dolarlık ham petrolün geri dönüşüne ilişkin tahminlerini terk etti.

Teorik olarak, küresel petrol piyasaları yılın ikinci yarısında sıkılaşmaya hazır göründüğü için uzun süreli arz kısıtlamalarına ihtiyaç duyulmaması gerekiyor. OPEC'in Viyana merkezli araştırma departmanı, dünya petrol stoklarının halihazırda günde yaklaşık 2 milyon varillik hızlı bir tempoyla tükenme yolunda olduğunu öngörüyor.

Ancak Riyad ve Moskova'nın Pazartesi günü açıkladıkları önlemler, giderek daralan bir piyasa söylemine karşı temkinli olduklarını gösteriyor. Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman geçen ay üretim kesintilerini ilk kez açıkladığında gazetecilere "Bu piyasaya istikrar getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız" demişti.

ABD gibi tüketici ülkeler Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerine arzı daraltma politikaları nedeniyle ateş püskürerek karteli enflasyonu arttırmak ve kırılgan ekonomik toparlanmayı tehlikeye atmakla suçladı. Uluslararası Enerji Ajansı, grubu savunmasız tüketicileri "kuşatma" altına aldığı için kınadı.

Suudiler yaptıkları açıklamada daha fazla uzatmanın mümkün olduğunu belirttiler ve Çarşamba günü Viyana'da OPEC tarafından düzenlenen bir enerji konferansında konuşma yapacak olan Prens Abdülaziz, tüccarları gelecek planları konusunda "merakta" bırakma sözü verdi.

Standard Chartered Plc emtia araştırma müdürü Paul Horsnell, "Spekülatif açığa satışların aldıkları aşırı negatif pozisyonu haklı çıkaracak çok az şey var, bu nedenle Suudi önlemleri piyasadaki pozisyonun normalleşmesine yardımcı olacaktır" sözlerini kaydetti.

İlgili Haberler