Tekstil sektöründe kriz büyüyor: 200 bin kişi işinden olabilir

Tekstil sektöründe kriz büyüyor: 200 bin kişi işinden olabilir

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, bu yılı geçen yıla kıyasla 2 milyar dolar eksi ihracatla kapatacağını belirtti ve istihdam kaybının yıl sonunda 200 bini bulacağından endişe ettiğini söyledi.

A+A-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, Türkiye'nin tekstil ve hazırgiyim performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin bu yılı hazırgiyim ihracatını eksi 10'la, yani 2 milyar dolar kayıpla kapatacağını belirten Fayat, bunun çeşitli nedenleri olduğunu, ana pazarda ciddi bir talep daralması yaşandığını belirterek, "Ancak tek ve en önemli neden bu değil. Dünya hazırgiyimde yüzde 15 daralırken biz yüzde 25 daraldık. Çünkü biz çok pahalıyız" dedi.

BloombergHT'nin haberine göre ihracat ikliminin dört-beş aydır eksi olmasının kendilerini karamsarlığa ittiğinin altını çizen Fayat, ihracatta her 1 milyar dolarlık kaybın 35 bin istihdam kaybına denk geldiğine işaret ederek, şimdiye kadar 170 bin civarında istihdamda daralma yaşandığını, yıl sonunda bunun 200 bini bulacağından endişe ettiğini dile getirdi.

"Kurun durduğu yer yanlış"

Tekstil ve hazıgiyim gibi gibi emek yoğun sektörlerde kur hassasiyetinin fazla olduğuna dikkat çeken Fayat, hazırgiyim oyuncularının çevre ülkelere yatırıma başladığını, talebin ağırlıklı olarak Bangladeş, Vietnam, Pakistan ve Mısır'a kaydığını kaydetti.

Sektörde ciddi bir kan kaybı yaşandığının altını çizen Fayat, asgari ücretin yaklaşık iki yılda yüzde 300 arttığını, enflasyon ve kur karşısındaki artışın yüzde 155'leri bulduğunu dile getirerek, "Asgari ücretin alım gücü yüksek demiyorum. Ama kurun durduğu yer yanlış. Kurun bulunduğu nokta elimizi kolumuzu bağlıyor. Üstelik de bir süre daha baskılanacağını gözönüne alırsak, sıkıntının bir sürede daha devam edeceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Sorunların gelecek yıl ilk yarıda da devam edeceğini söyleyen Fayat, tektil ve hazırgiyimde toparlanmanın ancak 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını, tam toparlanmanın ise 2025 yılını bulacağını ifade etti.

Sektörün sermaye yetersizliği sorunu yaşadığına dikkat çeken Fayat, ek vergilerin de ayrı bir sorun olarak karşılarına çıkıtığını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler