Tesla 24 bin dolarlık otomobil için Hindistan'da üretim planlıyor

Tesla 24 bin dolarlık otomobil için Hindistan'da üretim planlıyor

Tesla, Hindistan ticaret bakanı ile 24.000 dolarlık yeni otomobili için fabrika planını görüşecek.

A+A-

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kişi Reuters'e yaptığı açıklamada, Tesla temsilcilerinin bu ay Hindistan ticaret bakanıyla bir araya gelerek şirketin 24.000 dolarlık yepyeni bir otomobil olarak tanımladığı aracı üretmek üzere bir fabrika kurma planlarını görüşeceklerini söyledi.

Tesla'nın Hindistan'da yerel pazar ve ihracat için düşük maliyetli elektrikli araçlar (EV) üretecek bir fabrika kurmakla ilgilendiğini belirten kişi, şirketin bunun yeni araç için olacağını belirttiğini de sözlerine ekledi.

Görüşmeler, geçen yıl Hindistan'a gönderilen elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerinin azaltılmasına yönelik çabaların, hükümet yetkililerinin yerel olarak otomobil üretme taahhüdünde bulunma çağrılarıyla engellenmesinin ardından şirket için keskin bir geri dönüşü temsil ediyor.

Ticaret bakanıyla yapılacak toplantı, Elon Musk'ın Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya geldiği ve ülkede önemli bir yatırım yapmayı planladığını söylediği Haziran ayından bu yana Tesla ile Hindistan hükümeti arasındaki en üst düzey görüşmeler olacak.

Tesla temsilcilerinin potansiyel bir Hindistan fabrikasıyla ilgili görüşmelerde tarif ettikleri 2 milyon rupilik (24.000 $) elektrikli araç, Çin'de 32.200 $'ın biraz üzerinde bir fiyata satılan mevcut en düşük fiyatlı Model 3 sedandan %25 daha ucuz olacak.

Yeni Tesla aracı için 24.000 $ hedef fiyat bu ayın başlarında The Times of India gazetesi tarafından bildirilmişti.

Elektrikli araçlar şu anda dünyanın üçüncü büyük otomobil pazarı olan Hindistan'da toplam araç satışlarının %2'sinden azını oluşturuyor.

Reuters Mayıs ayında Tesla yöneticilerinin Hindistan'ı ziyaret ettiğini ve yetkililerle Hindistan'da otomobil ve batarya üretim üssü kurulması konusunda görüşmeler yaptığını bildirmişti.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan ve görüşmelerin gizli kalması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki kişinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, Yeni Delhi'de Hindistan hükümeti yetkilileriyle görüşmelerin bu ay içinde yeniden başlaması planlanıyor.

Bunun bir parçası olarak Tesla temsilcilerinin Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal ile bir araya geleceğini söyleyen ilk kişi, görüşmelerin elektrikli araç tedarik zinciri kurma ve fabrika için arazi tahsisi konularına odaklanmasının beklendiğini belirtti.

Tesla, yılın başından bu yana mevcut modellerinde agresif bir şekilde indirim yaparken, Musk defalarca uzun vadeli başarısının elektrikli araçların maliyetini keskin bir şekilde düşürmeye bağlı olacağını söyledi.

Tesla, yeni nesil araç platformunun üretim maliyetlerini %50 azaltacağını ve otomatik bir "robot taksi" de dahil olmak üzere birden fazla modelin bu platformdan üretilebileceğini söyledi, ancak gelecekteki modellerin ne olacağını veya fiyatlarını detaylandırmadı.

Meksika'da inşa edilmekte olan bir Tesla fabrikası, şirketin diğer fabrikalara da götüreceğini söylediği bu düşük maliyetli, yüksek hacimli platformda araçlar üretecek.

Tesla şu anda Kaliforniya ve Teksas'ta elektrikli araç üretiyor. Kuzey Amerika dışında ise Berlin ve Şangay'da fabrikaları bulunuyor.

Şanghay'daki tesis Tesla'nın en büyük tesisi ve otomobil üreticisinin küresel kapasitesinin neredeyse %40'ını oluşturuyor. Buraya ek kapasite ekleme planları yasal onay bekliyor.

İlgili Haberler