Tesla ve BYD'nin Çin teslimatları ikinci çeyrekte rekor seviyeyi gördü

Tesla ve BYD'nin Çin teslimatları ikinci çeyrekte rekor seviyeyi gördü

Çin Binek Otomobil Birliği (CPCA) verilerine göre ABD'li otomobil üreticisi Tesla ve Çinli rakibi BYD, pazar payı mücadelesi kızışırken, ikinci çeyrekte Çin yapımı araçlarının rekor teslimatını gerçekleştirdi.

A+A-

Tesla Haziran ayında 93.680 adet Çin malı elektrikli araç (EV) satarak bir önceki yıla kıyasla %18,72'lik bir artış gösterdi. Tesla'nın Şanghay'daki fabrikası, şehrin iki aylık COVID-19 karantinasına son vermesinin ardından 78.906 adet Çin malı Model 3 ve Model Y araç teslim etti.

Veriler ayrıca, ABD'li otomobil üreticisinin Nisan-Haziran döneminde 247.217 Çin yapımı otomobil sattığını ve bu rakamın 2020'nin başlarında Şangay'dan araç teslim etmeye başlamasından bu yana en yüksek rakam olduğunu gösterdi. Tesla ikinci çeyrekte dünya genelinde 466.140 adetlik rekor teslimat gerçekleştirdiğini bildirdi.

CPCA verilerine göre Dynasty ve Ocean serisi elektrikli ve benzinli-elektrikli hibrit araçlarıyla Çinli rakibi BYD (002594.SZ), Haziran ayı satışlarını yıllık bazda %88,16 artırarak 251.685 araca çıkardı. Bu aynı zamanda BYD'nin aylık satışlarının 250.000 adedi aştığı ilk ay oldu.

CPCA, hem yurtiçinde hem de ihracat için ve saf elektrikli ve plug-in hibritler dahil olmak üzere yeni enerji binek araçlarının toplam satışlarının Haziran ayında bir önceki yıla göre %30 artışla 740.000 adet olduğunu tahmin ediyor. CPCA yurtiçi satışları ve ihracatı birbirinden ayırmadı.

Şirketlerin satışlarındaki artış, Çin'de genel otomobil satışları yumuşayan ekonominin ortasında yavaşlarken bile rakiplerinin önünde kalmayı nasıl başardıklarına işaret ediyor.

Tesla, satışları artırmak için yılın başında yaşlanan iki modelinin fiyatlarını düşürdü ve BYD de dahil olmak üzere rakiplerini indirimler veya daha düşük fiyatlı yeni modeller sunmaya teşvik eden bir fiyat savaşı başlattı.

Elektrikli araç sektörüne, duraksayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için satışları artırmak isteyen Çin hükümeti tarafından da ek destek veriliyor.

Haziran ayında Pekin, 2027 yılı sonuna kadar yeni enerjili araçlara 520 milyar yuan (71,67 milyar $) değerinde vergi indirimi uygulayacağını açıkladı. Ancak analistler, vergi muafiyetinin sınırlandırılmasının, yabancı üreticilerin premium araçlarından ziyade çoğunlukla yerli firmalar tarafından üretilen daha ucuz modellerin satışlarının artmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Bu haber toplam 683 defa okunmuştur
İlgili Haberler