TikTok'a yasak kararı geldi: Kullanıcıları engeli kaldırmak için dava açtı

TikTok'a yasak kararı geldi: Kullanıcıları engeli kaldırmak için dava açtı

Montana'da kısa video uygulamasında içerik üreten beş TikTok kullanıcısı, eyaletin Çin'in sahip olduğu platforma getirdiği yeni yasağı engellemek için federal mahkemede dava açtı.

A+A-

Montana Valisi Greg Gianforte Çarşamba günü, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere TikTok'u eyalette yasaklayan yasayı imzaladı. Beş kullanıcı, Google ve Apple'ın uygulama mağazalarının TikTok'u eyalette sunmasını yasadışı kılan yasayı engellemeye çalışıyor.

Çarşamba günü geç saatlerde Montana'daki ABD Bölge Mahkemesi'nde açılan davada, yasayı uygulamakla görevli eyalet başsavcısı Austin Knudsen'in adı geçiyor.

TikTok kullanıcıları, devletin "Montana'nın sahip olmadığı ulusal güvenlik yetkilerini kullanmaya ve Montana'nın bastıramayacağı konuşmaları yasaklamaya" çalıştığını savunuyor. Davada, kullanıcıların yasanın Birinci Değişiklik haklarını ihlal ettiğine inandıkları belirtildi.

Dava dilekçesinde, "Montana, sakinlerinin TikTok'u görüntülemesini veya TikTok'a gönderi yapmasını, Wall Street Journal'ın sahibi veya yayınladığı fikirler nedeniyle yasaklayabileceğinden daha fazla yasaklayamaz" denildi.

Knudsen'in sözcüsü Emily Flower, eyaletin davalara hazır olduğunu söyledi ve "Yasal bir meydan okuma bekliyorduk ve yasayı savunmaya tamamen hazırız" dedi.

Çinli ByteDance'in sahibi olduğu TikTok, Çin hükümetinin platform üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin endişeler nedeniyle ABD'li milletvekilleri ve devlet yetkililerinden uygulamanın ülke çapında yasaklanması yönünde artan çağrılarla karşı karşıya kaldı.

Davaya göre, hepsi Montana'da ikamet eden beş davacı arasında, şirketini tanıtmak ve müşterilerle etkileşim kurmak için TikTok kullanan sürdürülebilir mayo tasarımcısı; diğer gazilerle bağlantı kurmak için TikTok kullanan eski bir ABD Deniz Piyade çavuşu; açık hava maceraları hakkında içerik paylaşmak için TikTok kullanan bir çiftçi; uygulamalı insan fizyolojisi okuyan ve açık hava maceraları hakkında içerik paylaşan bir öğrenci; ve TikTok'ta mizahi videolar paylaşan ve yayınladığı içeriklerden gelir elde eden bir adam yer alıyor.

Çarşamba günü, valinin yasayı imzalamasının ardından, Gianforte gibi Cumhuriyetçi olan Knudsen, TikTok'u "her Montanalı için tehdit oluşturan bir Çin Komünist Partisi casusluk aracı" olarak nitelendirdi.

TikTok Çarşamba günü, valinin tasarıyı imzalamasından kısa bir süre sonra, Montana'nın yasağının "TikTok'u yasadışı bir şekilde yasaklayarak Montana halkının Birinci Değişiklik haklarını ihlal ettiğini" söyledi ve "Montana içindeki ve dışındaki kullanıcılarımızın haklarını savunmak için çalışmaya devam edeceğini" söyledi.

Gianforte tasarının "Montanalıları Çin Komünist Partisi gözetiminden korumaya yönelik ortak önceliğimizi" daha da ileriye taşıyacağını söyledi.

TikTok, Çin hükümetiyle veri paylaştığını defalarca reddetti ve şirketin sorulması halinde bunu yapmayacağını söyledi.

Dava, 1995 yılında Demokrat Başkan Bill Clinton tarafından atanan Yargıç Donald Molloy'a verildi.

Nüfusu 1 milyonun biraz üzerinde olan Montana, TikTok'un her ihlal için para cezasına çarptırılabileceğini ve yasağı ihlal etmesi halinde günlük 10.000 dolar ek para cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Eski Başkan Donald Trump'ın 2020 yılında Ticaret Bakanlığı emriyle TikTok ve WeChat'in yeni indirilmesini yasaklama girişimi birden fazla mahkeme tarafından engellendi ve hiçbir zaman yürürlüğe girmedi.

İlgili Haberler