TikTok'un sahibi ByteDance yöneticisini 'ispiyon' gerekçesiyle kovdu

TikTok'un sahibi ByteDance yöneticisini 'ispiyon' gerekçesiyle kovdu

Eski ByteDance yöneticisi yasa dışı faaliyetleri bildirdiği için işten çıkarıldığını söyledi.

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Bytedance'ın eski bir mühendislik müdürü, şirketin başta Instagram ve Snapchat olmak üzere diğer platformlardan kullanıcı içeriği aldığına dair endişelerini yönetime dile getirdikten sonra şirketin kendisini işten çıkardığını söyledi.

Anlaşmazlık, ByteDance'ın sahip olduğu TikTok uygulamasının, Çin hükümetinin potansiyel etkisine ilişkin endişeler nedeniyle bazı ABD milletvekillerinin ülke çapında yasaklanması çağrılarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde ortaya çıktı.

Yintao "Roger" Yu, Cuma günü San Francisco eyalet mahkemesinde yaptığı şikayette, Çinli teknoloji şirketinin izin almadan "başkalarının içeriğini çalmak ve bunlardan kar elde etmek için dünya çapında bir plan" yaptığını söyledi.

Yu bu kaygılarını üst yönetime ilettiğinde, üst yönetimin bunları dikkate almadığını ve kendisinden yasadışı programı, özellikle de daha katı fikri mülkiyet yasaları ve toplu davaları olan ABD'deki çalışanlardan gizlemesini istediklerini söyledi.

Daha sonra Kasım 2018'de ByteDance tarafından işten çıkarıldı.

Yu şikayetinde ayrıca ByteDance'in ölçümlerini abartmak için uydurma kullanıcılar yarattığını ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) için yararlı bir propaganda aracı olarak hizmet ettiğini söyledi.

ByteDance'ın diğer sosyal medya platformlarından içerik kazımasını yasaklayacak bir mahkeme kararı istiyor.

ByteDance şikayete cevaben, "Temelsiz olduğuna inandığımız iddia ve ithamlara şiddetle karşı çıkmayı planlıyoruz. Bay Yu, ByteDance Inc. için bir yıldan daha kısa bir süre çalışmıştır." şeklinde açıklama yaptı.

ByteDance ayrıca kazıma iddialarına yanıt vererek, verileri sektör uygulamaları ve küresel politikası doğrultusunda elde ettiğini söyledi.

Nisan ayında Montana milletvekilleri, kısa biçimli TikTok uygulamasının eyalette faaliyet göstermesini yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etmişti.

Mart ayında ABD'li milletvekilleri, TikTok'un İcra Kurulu Başkanı Shou Zi Chew'i potansiyel Çin etkisi konusunda sorgulamış ve kısa videoların çocukların ruh sağlığına zarar verdiğini söyleyerek uygulamanın Amerikalılar üzerindeki gücüne ilişkin endişelerini dile getirmişlerdi.

İlgili Haberler