TL'deki hızlı erime sonrası Türk yatırımcı kripto paralara koşuyor

TL'deki hızlı erime sonrası Türk yatırımcı kripto paralara koşuyor

Türkiye'de insanlar çökmekte olan lira para birimine karşı bir sığınak olarak kripto piyasasına koşuyor.

A+A-

Dolar destekli bir stablecoin olan Tether'e olan yerel talep Mayıs ayı başlarında seçimlerden önce yükseldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasının piyasaları sarsmasından bu yana yüksek seyretti. Varlık sınıfı üzerinde küresel bir baskı ve en büyük tokenlar için düşen fiyatlar söz konusuyken, lira daha da kötüye gitti ve son günlerde tarihi düşük seviyelere ulaştı.

Merkez Bankası'nın oylamadan sonra TL'yi desteklemek için yaptığı müdahaleden geri adım atmasıyla Türk parası geçtiğimiz hafta dolar karşısında %11 değer kaybetti. 2018'deki bir önceki seçimden bu yana, Erdoğan'ın faiz indirimleriyle %80'e varan enflasyonu kontrol altına alma girişimleri de dahil olmak üzere alışılmışın dışında ekonomi politikaları izlemesi nedeniyle lira %80 değer kaybetti.

Bu ortamda, stabilcoinler gibi kripto varlıklar giderek daha cazip olarak algılanıyor çünkü bu tokenlerin ABD doları ile tutarlı bir sabitliği sürdürmesi amaçlanıyor. Kaiko'nun verilerine göre, Lira işlemleri Mayıs ayında %18 ile zirve yaptıktan sonra Haziran ayı başında günde 1,1 trilyon dolarlık piyasada toplam kripto para birimi işlem hacminin %10'unu oluşturdu. Veri sağlayıcısı, bu oranın 2023 yılının başında %4 olduğunu belirtti.

İstanbul'da bir üniversitede öğretim görevlisi ve eski bir bankacı olan Ebru Güven, düzenlemelerin lira ile dolar veya altın almayı zorlaştırdığını söyledi. Güven, "Sabit coinlere yatırım yapmak insanların servetlerinin değerini korumalarına olanak tanıyor, enflasyon bu kadar yüksekken bir miktar değer tutmanın yollarından biri bu," dedi ve ekledi: "İnsanların şu anda sabit coin satın almaları için tek motivasyon bu."

CoinMarketCap verilerine göre, Tether'in Türkiye'nin en büyük kripto borsalarından biri olan BTCTurk'teki işlem hacmi payı, Binance'teki %1'e kıyasla %20 seviyesinde bulunuyor ve bu da Türkiye piyasalarında stablecoin'e olan talebin güçlü olduğuna işaret ediyor.

28 yaşındaki grafik tasarımcısı Batuhan Başoğlu, Binance'te kripto ticareti yapıyor ve tüm birikimini stablecoin ve diğer kripto paralara yatırıyor.

Başoğlu "Seçimden hemen önce, para biriminin geleceğine ilişkin belirsizlik nedeniyle Türk liramı ABD dolarına çevirme ihtiyacı hissettim. Kendimi bu riske karşı korumak için Tether satın aldım" şeklinde konuştu. 

Erdoğan'ın Wall Street ekibine yabancı yatırımcı mesafeli

Lira daha da değer kaybedince, Tether token'larını tekrar liraya çevirmek yerine, Başoğlu stabilcoin'e yöneldi.

Kaiko'da analist olan Dessislava Aubert bir e-postada, "Tarihsel olarak düşük hacimlere rağmen, Türk piyasalarında stabilcoinlere olan talebin güçlü kaldığı dikkat çekiyor" dedi. Aubert, Tether'in yerel piyasalardaki işlem hacimlerindeki payının Mayıs ayında 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
İlgili Haberler