Toyota'ya bağlı Daihatsu 88 bin araç için güvenlik testinde hile yaptı

Toyota'ya bağlı Daihatsu 88 bin araç için güvenlik testinde hile yaptı

Toyota iştiraki Daihatsu'nun çoğu Toyota markası altında satılan yaklaşık 88 bin küçük otomobil için gerçekleştirilen yan çarpışma güvenlik testlerinde kapının bir kısmında hile yapıldığı açıklandı.

A+A-

Toyota'ya bağlı Daihatsu'nun 88 bini bulan araç testinde hile yaptığı öğrenildi. Yetkililer, etkilenen araçlardaki kapı kaplamasının, bir kaza sırasında yan hava yastığı açıldığında kapı iç kısmının keskin bir kenarla kırılması ve bir yolcunun yaralanmasına neden olması riskini en aza indirmek için testlerde bir "çentik" ile değiştirildiğini söyledi.

Şirketler, test için yapılan modifikasyonun üretim aracının bir parçası olmadığını söyledi.

Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Akio Toyoda, Yaris ve diğer modellerin yan panellerinin güvenlik testleri için nasıl değiştirildiğini araştırdıklarını söyledi ve tüketici güveninin "kabul edilemez" bir şekilde ihlal edilmesinden dolayı özür diledi.

Toyota, hileli yandan çarpma testiyle ilgili herhangi bir kaza veya yaralanma raporu almadığını söyledi.

Çarpışma testi için kapıları kimin ayarladığı, Daihatsu içinde bu eylemin ne kadar yaygın olduğu ve üst düzey yöneticilerin bu adımı onaylayıp onaylamadığı henüz belli değil.

Toyota gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bundan sonra ayrıntılı bir soruşturma yürüteceğiz, ancak sahada ne olduğunu kararlı bir şekilde anlayacağımıza, gerçek niyetleri araştıracağımıza ve tekrarını önlemek için içtenlikle çalışacağımıza söz veriyoruz. Bunu yapmak için biraz zamana ihtiyacımız olacak" dedi.

Daihatsu, hileli güvenlik testini bir ihbarcının raporundan sonra keşfettiğini söyledi. Sorunu düzenleyici kurumlara bildirdiğini ve etkilenen modellerin sevkiyatını durdurduğunu söyledi.

Etkilenen modeller arasında geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren Tayland'da üretilen Toyota Yaris Ativs ve Şubat ayından itibaren Malezya'da üretilen Perodua Axias yer alıyor.

Daihatsu, 88.000'den fazla aracın 76.000 kadarının Yaris modellerinden oluştuğunu ve bunların çoğunlukla Tayland, Meksika ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerine gönderildiğini söyledi.

Etkilenen yaklaşık 11.800 araç Daihatsu'nun Malezyalı otomobil üreticisi Perodua ile birlikte işlettiği ortak girişim tesisinde üretilen Axia'lardı. Bu araçlar Malezya'da satılıyordu.

Körfez İşbirliği Konseyi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman'dan oluşmaktadır.

Daihatsu, sevkiyatlara yeniden başlamadan önce düzenleyicilerin huzurunda yeni güvenlik testleri yapacağını ve modellerin güvenliğini teyit edeceğini söyledi.

Hileli güvenlik testinin ortaya çıkması, 1 Nisan'da Toyota'dan görevi devralan Toyota Başkanı Koji Sato için ilk kriz oldu.

Sato, "Olayın meydana geldiği ortamın incelenmesi de dahil olmak üzere olayın nedenini bulmalı ve bunu doğruladıktan sonra altta yatan nedeni ele almak için uygun önlemleri almalıyız" dedi.

İlgili Haberler