Tüm Bitcoin'ler çıkarıldığında ne olacak?

Tüm Bitcoin'ler çıkarıldığında ne olacak?

Satoshi 3 Ocak 2009'da genesis bloğunu çıkararak tarihteki ilk 50 Bitcoin'i basarak kripto madenciliğine odaklanan milyar dolarlık bir endüstri yarattı. Bitcoin arzında sınır olduğu için son madeni paralar çıkarıldıktan sonra madencilerin kaderi belirsiz.

A+A-

Bitcoin, karmaşık matematiksel problemleri çözmek ve blok zinciri ağındaki işlemleri doğrulamak için bilgisayar donanımını içeren bir süreç olan madencilik yoluyla oluşturuluyor. Çabaları karşılığında madenciler her işlem bloğu için önceden belirlenmiş miktarda BTC ile ödüllendiriliyor.

Blockchain Konseyi'ne göre, madencilere blok ödülleri olarak 19 milyondan fazla BTC verildi ve Nakamoto'nun beyaz kağıdına göre sadece 21 milyon mevcut. Bu sınıra ulaşıldığında, madenciler artık işlemleri doğruladıkları için ödül alamayacaklar.

Cointelegraph'a konuşan Bitcoin madencilik firması Luxor Mining'in kurucusu ve CEO'su Nick Hansen, blok ödüllerinin kaybına rağmen madencilerin blok zincirindeki işlemlerin doğrulanması ve kaydedilmesinde önemli bir rol oynamaya devam edeceğini kaydetti.

CoinGecko'ya göre, şu anda blok zincirinde yeni bir bloğu başarıyla doğrulamak madencileri 6,25 BTC ile ödüllendiriyor, bu da yaklaşık 188.381 $ değerinde. Madenciler ayrıca işlem ücreti de alıyor.

Zincir içi analiz firması Glassnode'un 1 Mayıs tarihli bir tweet'inde paylaşılan hesaplamalara göre, 2010 yılından bu yana ücretler ve blok ödülleri madencilere 50 milyar doların üzerinde net kazanç sağladı.

Hansen, işlem ücretlerinin eninde sonunda madencilerin son BTC çıkarıldıktan sonra da devam etmeleri için birincil teşvik unsuru olacağına inanıyor.

Hansen konuyla ilgili "Bu nedenle işlem ücretleri Bitcoin madenciliği ekonomisinin giderek daha önemli bir parçası haline geldikçe, işlem ücreti dinamiklerini anlamak ve bunları geleceğe yönelik tahmin etmek daha da kritik hale geliyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle, ücretlerin zaman içinde arttığını görmek önemli"

Bununla birlikte, son BTC blok ödülü alındığında şu anda madencilik yapan hiç kimsenin hayatta olmayacağı göz önüne alındığında, bu değişim hala muhtemelen yıllar uzakta.

Hansen'e göre, blok keşif oranına ve kabaca her dört yılda bir ya da her 210.000 işlem bloğunda bir gerçekleşen yarılanma sürecine dayanarak, son BTC büyük olasılıkla 2140 civarında çıkarılacak.

Bitcoin yarılanması, madencilerin aldıkları ödüllerde planlanan bir azalma ve bir sonraki yarılanmanın şu anda Nisan 2024 civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu, her bir blok için ödülü 3,125 BTC'ye veya yazım sırasında yaklaşık 94.190 $'a düşürecek.

Teorik olarak, BTC arzını sınırlandırarak, talep arttıkça ve arz sabit kaldıkça her bir madeni paranın değeri artmalı.

Hansen, BTC'nin 2140 yılındaki fiyatının piyasa talebi, düzenleyici ortam, teknolojik gelişmeler ve makroekonomik faktörler gibi öngörülemeyen faktörlere bağlı olacağını söylüyor.

Hansen "Tüm Bitcoin'in dolaşımda olması kıtlık yaratabilir, ancak bu kıtlığın fiyat artışlarına dönüşüp dönüşmeyeceği piyasa dinamiklerine bağlıdır" dedi.

Tüm Bitcoin'in çıkarıldığı bir geleceğe bakarken, Bitcoin'in bu son oyun düşünülerek tasarlandığını hatırlamak önemli. Hansen sözlerine şunları da ekledi: "Blok ödüllerinin azaltılması ve işlem ücretlerine geçiş protokolün doğasında var ve ağın sürekli güvenliğini ve yaşayabilirliğini sağlamaya yönelik ustaca bir çözümü temsil ediyor."

Hashrate Index araştırma analisti Jaran Mellerud Cointelegraph'a yaptığı açıklamada, Bitcoin'in benimsenmesi ve kullanımı arttıkça işlem ücretlerinin büyük ölçüde artacağını ve madencilik firmaları için birincil gelir kaynağı haline geleceğini söyledi.

Mellerud, son BTC ihraç edildiğinde, blok sübvansiyonunun zaten o kadar küçük olacağını ve madeni para arzını önemli ölçüde etkilemeyeceğini söyledi.

Mellerud "Kıt blok alanı arzına kıyasla büyük blok alanı talebi nedeniyle, gelecekteki hiperbitcoinleşme senaryosunda işlem ücretlerinin fırlaması gerekecek" dedi ve ekledi:

"Gelecekte madenciliğin varlığını haklı çıkaracak kadar yüksek işlem ücretleri olacağına inanmıyorsanız, Bitcoin'e gerçekten inanmıyorsunuz demektir."

İlgili Haberler