Apple iMessage ve FaceTime uygulamalarını kaldırıyor mu?

Apple iMessage ve FaceTime uygulamalarını kaldırıyor mu?

İngiltere'de uçtan uca şifrelemeye meydan okuyan yeni Çevrimiçi Güvenlik Yasası'nın kabul edilmesi halinde Apple Birleşik Krallık'ta FaceTime ve iMessage'ı kapatacak.

A+A-

Apple, Birleşik Krallık hükümetinin geri bildirim aradığı sekiz haftalık sürenin bir parçası olarak Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı konusundaki tutumunu netleştirdi. 

Özellikle Apple, bir ülke için güvenlik özelliklerinde, tüm kullanıcılar için bir ürünü zayıflatacak değişiklikler yapmayacağını söyledi. Apple, iMessage ve FaceTime'da - ve muhtemelen diğer ürünlerde - yapılması gereken yasa ve değişikliklerin dünya çapında "veri güvenliği ve bilgi gizliliğine yönelik ciddi ve doğrudan bir tehdit oluşturduğunu" söylüyor.

Apple bu noktada yalnız değil. Signal ve WhatsApp da yasa konusunda benzer pozisyonlara sahip. Signal, yasanın geçmesi halinde İngiltere'de iş yapmaktan tamamen vazgeçeceğini söyleyecek kadar ileri gitti.

Peki Birleşik Krallık'ın Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı neler içeriyor ve büyük teknoloji buna karşı neden mücadele ediyor?

Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı, şifreleme kullanan çevrimiçi mesajlaşma servislerini çocuk istismarına ilişkin potansiyel görüntüleri taramaya zorlayabilecek potansiyel bir yasa olarak Birleşik Krallık parlamentosu tarafından değerlendiriliyor. Tasarının amaçlarına yönelik daha geniş bir eleştirinin parçası olarak Apple, yasanın uygulanmasına açıkça itiraz etti.

Tasarı, kolluk kuvvetlerinin uçtan uca şifreleme uygulaması nedeniyle iMessage gibi çevrimiçi mesajlaşma hizmetlerinde paylaşılan çocuk cinsel istismarı materyallerini tespit edememesini gerekçe gösteriyor. Bu nedenle yasa, düzenleyici kurum Ofcom'a bu tür platformların mesaj içeriklerini taramasını emretme yetkisi verecek.

Ancak bunu başarmak için uçtan uca şifrelemenin kendisinin zayıflatılması, daha az güvenli hale getirilmesi ve en başta gizlilik için bu tekniğin kullanılmasının tüm amacının ortadan kaldırılması gerekiyor.

Apple'ın açıklaması, Açık Haklar Grubu'nun Bilim, İnovasyon ve Teknolojiden sorumlu Devlet Bakanı Chloe Smith'e açık bir mektup göndermesiyle aynı zamana denk geldi.

80'den fazla sivil toplum kuruluşu ve akademisyen tarafından imzalanan grup, tasarının yasalaşması halinde "Birleşik Krallık'ın, uçtan uca şifreleme ile güvence altına alınan sohbetler de dahil olmak üzere, insanların özel sohbet mesajlarının rutin olarak taranmasını zorunlu kılan ilk liberal demokrasi olabileceğine" inanıyor.

Apple tasarıya karşı olsa da, daha önce tasarının yapmasını gerektirdiği şeylerle bir şekilde örtüşen eylemler gerçekleştirmeye çalışmıştı. 2021 yılında bir çocuk koruma önlemi olarak görüntülerin cihaz üzerinde taranmasına yönelik girişimi Birleşik Krallık hükümeti tarafından övgüyle karşılanmış, ancak nihayetinde Aralık 2022'de Apple tarafından iptal edilmişti.

İlgili Haberler