Türkiye, IMF'in enflasyon şampiyonları listesine girdi

Türkiye, IMF'in enflasyon şampiyonları listesine girdi

Türkiye, IMF'nin yıl sonunda en yüksek enflasyon beklediği dördüncü ülke oldu. IMF, Türkiy

A+A-

Türkiye, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2022 yıl sonu için en yüksek enflasyon beklentisi açıkladığı dördüncü ülke oldu. IMF Türkiye'nin büyüme beklentisini de düşürdü

IMF'nin "Global Ekonomik Görünüm" raporuna göre, en yüksek enflasyon beklentisi yüzde 500,0 ile Venezuela olarak belirlendi. Venezuella'nın ardından Sudan yüzde 244,4, Zimbabve yüzde 85,8 olarak sıralandı.

Türkiye ise yüzde 52,4 beklenti ile bu ülkelerin ardından dördüncü sırada yer aldı. Türkiye'yi ise yüzde 48,0 ile Arjantin takip etti.

IMF'nin yıl sonunda çift haneli enflasyon beklediği ülke sayısı 35 oldu. İlk beş sıranın ardından diğer çift hane enflasyon beklenen ülkeler Moğolistan, Myanmar, Sri Lanka, Belarus, Bulgaristan, Macaristan, Karadağ, Rusya, Haiti, Surinam, Azerbaycan, Mısır, İran, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Yemen, Angola, Etiyopya, Gana, Gine, Liberya, Malavi, Nijerya, Sao Tome and Principe, Sierra Leone, Güney Sudan, Zambiya oldu.

IMF'nin yıl sonunda gelişmiş ülkeler içinde enflasyonunun çift haneye çıkmasını beklediği ülke bulunmuyor.

-2023'te Türkiye Beşinci Sırada-

2023 yıl sonu için beklentilerde ise Türkiye, Arjantin'i geride bırakarak beşinci sırada yer alıyor. Türkiye için beklenti yüzde 29,7'ye gerilerken, Arjantin için beklenti yüzde 42,0'ye iniyor.

Gelecek yıl sonu için Venezuela yüzde 500 beklentiyle ilk sıradaki, Sudan yüzde 69,2 ile ikinci sıradaki yerini korudu. Zimbabve yüzde 42,0 tahmin ile üçüncü sıradaki yerini Arjantin ile paylaştı.

Tahminlere göre, 2023 yılı sonunda çift haneli enflasyon yaşayan ülke sayısı 20'ye iniyor. Bu ülkeler ilk beş dışında, Moğolistan, Belarus, Rusya, Haiti, Surinam, İran, Özbekistan, Yemen, Angola, Etiyopya, Gana, Gine, Nijerya, Sierra Leone, Güney Sudan olarak belirlendi.

-2027 Projeksiyonları-

IMF'nin 2027 yılı için projeksiyonlarında enflasyon sıkıntısı yaşayan ülke sayısı yediye iniyor.

IMF'nin ortalama enflasyon tahminlerine göre, Türkiye bu projeksiyonlarda İran ve Arjantin'in ardından üçüncü sırada yer alıyor. IMF, 2027 yılında İran'da yüzde 25,0, Arjantin'de yüzde 24,2, Türkiye'de ise yüzde 15,0 ortalama enflasyon bekliyor.

Çift haneli enflasyon beklenen diğer dört ülke ise yüzde 12,4 ile Etiyopya, yüzde 11,5 ile Nijerya, yüzde 10,8 ile Yemen ve yüzde 10,5 ile Güney Sudan olarak sıralanıyor.

IMF, 2027 projeksiyonlarında 2022 ve 2023'te ilk iki sırada yer alan Venezuela ve Sudan için tahmin açıklamadı. Üçüncü sıradaki Zimbabve'nin ise enflasyonunu yüzde 7,0'ye kadar indireceği tahmininde bulundu.

İlgili Haberler