Türkiye'de bu sene kaç adet siber saldırı gerçekleşti?

Türkiye'de bu sene kaç adet siber saldırı gerçekleşti?

Siber güvenlik uzmanları, bu sene Türkiye'de kaç adet siber saldırı gerçekleştiğini açıkladı. Siber saldırı miktarının yanı sıra en çok kullanılan saldırı türleri de açıklandı.

A+A-

Turkcell, Ağ güvenliği ve zekası, güvenli Wi-Fi ve çok faktörlü kimlik doğrulama hizmetleri sunan WatchGuard, Türkiye’de gerçekleştirilen siber saldırılara yönelik rapor yayınladı. WatchGuard Tehdit Laboratuvarı tarafından elde edilen verilere göre 2021’in ilk 6 ayında Türkiye’de 288 bin 445 adet siber saldırı gerçekleşti.

WatchGuard Tehdit Merkezi’ne UTM cihazı Firebox’lardan gelen verilerle hazırlanan rapora göre, 2021 yılı Ocak ve Haziran ayları arasında Türkiye’de her gün 1611, her saat 67 ve her dakika 1 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti.

Saldırıların yarısından fazlası Gen. Variant türündeydi. Ayrıca bu sene zero-day saldırılarının yüzde 11’e ulaştığı görülüyor. Zero-day saldırılarına karşı yeteri kadar önlemin alınmaması nedeniyle bu saldırılardaki artış sürüyor.  Geçen sene aynı dönemdeki en yaygın saldırı türü “Exploit” saldırıları idi.

Yılın ilk yarısında 31 bin 613 adet ağ güvenliği saldırısı yaşandı. Bunların büyük çoğunluğu Web Brute Force Login yöntemiyle gerçekleşti. Saldırganlar, uzun denemelerin sonucunda doğru şifreyi tutturarak sisteme sızmayı başardı. Son zamanlarda e-posta ve şifrelerin yaygın bir şekilde Dark Web üzerinden satılması nedeniyle saldırganlar daha kolay bir şekilde şifreleri öğrenebiliyor. Şifre güvenliği için her sitede farklı şifreler kullanmalı, şifrenin sızıp sızmadığını kontrol eden araçlar kullanmalı ve çok faktörlü kimlik doğrulama çözümleri varsa bunları mutlaka aktif etmeliyiz.